Wykonanie
To ciasto jest
banalne w przygotowaniu, i chyba nawet dziecko (pod nadzorem) poradzi sobie z nim bez większych trudności. W smaku obłędne - delikatny,
truskawkowy serniczek,
biszkopty oraz mnóstwo
owoców i
galaretki. Uwielbiamy takie ciacha, szczególnie na upalną pogodę. Poza sezonem można użyć
mrożonych owoców, ale zachęcam Was do zrobienia go teraz, gdy mamy przepyszne, świeże
truskawki.Ciasto można przygotować również z innych
owoców (ale nie z
kiwi i
ananasa :) )Składniki: (tortownica 21-22cm)*1,5 kg
truskawek1 opakowanie podłużnych
biszkoptów1 opakowanie
serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)3
galaretki truskawkowePrzygotowanie:Jedną
galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Odstawić do przestudzenia.
Serek przełożyć do miski. Powoli wlewać po trochu
galaretki i miksować do połaczenia. (wlać kilka łyżek - zmiksować na gładko - znów kilka łyżek - znów na gładko i tak do wyczerpania
galaretki). Miksujemy jak najkrócej.Gdy masa będzie jednolita mieszamy ją chwile delikatnie szpatułką, by uwolnić powietrze, które wtłoczyliśmy podczas miksowania (jeśli tego nie zrobimy powietrze wypchnie do góry
biszkopty)Dno tortownicy wykładamy
biszkoptami. Wylewamy na nie masę i odstawiamy do lodówki do stężenia.pozostałe dwie
galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia.Na stężałą masę wykładamy pokrojone
truskawki i zalewamy zimną
galaretką.Gdy ciacho stężeje jest gotowe.Smacznego!*użyjcie tortownicy silikonowej (nie przepuści
galaretki). Jeśli takiej nie macie ciasto przygotujcie w zwykłej blaszce. Niektóre metalowe tortownice mogą narobić bałaganu w lodówce przy ciastach z
galaretką.


