Wykonanie
Jak już zapewne wiecie nie jestem mistrzynią cukiernictwa i desery spotkać moćna u mnie niezmiernie rzadko, a jeśli już to są one bardzo proste, nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu.Podobnie rzecz ma się z
ciastem które chciałabym Wam dziś zapronować. Jest ono
banalne w przygotowaniu, choć może zająć nieco czasu ze względu na
galaretkę, która musi osiągnąć odpowiednią konsystencę i trzeba jej pilnować, dlatego też przygotowanie tego ciasta trzeba odpowiednio zaplanować. Ale nie jest to nic trudnego jeśli zamierzacie spędzić dzień w domu.

Gotowy spód do ciasta0.5kg
truskawek (może nieco mniej zależy od wielkości
spodu)1 opakowanie
galaretki truskawkowej (na pół litra
wody)Możecie użyć innych, ulubionych, sesonowych
owoców i dobrać do nich
galaretkę o odpowiednim smaku.Pamiętajcie, aby do ciasta z
galaretką NIE używać
owoców kiwi i
ananasów, ponieważ na nich
galaretka nie tężeje !Przygotowanie:Przygotować
galaretkę wg instrukcji na opakowaniu (można zalać nieco mniejszą ilością
wody), dokałdnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
Owoce umyć i odstawić aby obeschły,
truskawki przekroić w zdłuż na pół i ułożyć płaską częścią na cieście.Gdy
galaretka ostygnie można ją wstawić do lodówki, aby szybciej gęstniała, należy jednak o niej pamiętać i mieszać od czasu do czasu i co najważniejsze - nie zapomnieć o niej;) Zalać ciasto
galaretką, gdy będzie na wpół płynna. Wstawić do lodówki, aby
galaretka całkowicie się ścięła, najlepiej na noc.


Smacznego!