Wykonanie
Niedawno otrzymałam do przetestowania
olej z pestek
słonecznika od firmy ZIELONY NURT . Osobiście bardzo mi posmakował,
mogę nawet stwierdzić, że jest lepszy od
oliwy z oliwek - a to już naprawdę duże wyróżnienie. Do tej
pory właśnie ona była moim numerem jeden. W dodatku pięknie pachnie - czysta esencja z ziaren.
Olej słonecznikowy, który sprzedawany jest w marketach, to zupełnie coś innego, dużo gorszej jakości.
Olej jest tłoczony na zimno, co oznacza, że nie wolno na nim smażyć. Postaram się go jednak wykorzystać do jakiegoś śniadania w najbliższym czasie. :)WAŻNA INFORMACJA: Dodałam przepisy na kilka ostatnich śniadań, o które prosiliście:1) Placki z
kaszy gryczanej i
serka wiejskiego2) Placuszki z
płatków ryżowych z
pigwą3) Gofry
bananowe z polentą4) Gofry z
kaszą bulgur5) Krem budyniowy z
ricottą i
białą czekoladąJeżeli macie jeszcze jakieś prośby co do przepisów, śmiało piszcie na maila. :)Zaaktualizowałam też zakładkę "Wybrane przepisy", "Ulubione" oraz "Omlety". Enjoy!Co zaś do dzisiejszego śniadania - robiłam kolejny eksperyment :) Ostatnio polubiłam się z "płatkowymi" wypiekami, więc i w tym cieście grały pierwsze skrzypce. Wyrazista quinoa, karob,
żurawina i
syrop klonowy. Zespół idealny.
Awokado nie czuć praktycznie wcale, więc polecam tym, którzy nie przepadają za tym
owocem. :)

Wegańskie klonowo-karobowe ciasto z
płatków quinoa i
awokado podane z
suszoną żurawiną i
jogurtem marcepanowym


[przepis autorski]1 mocno dojrzałe
awokado (100 g)kilka kropli
aromatu śmietankowegokopiasta łyżka karobułyżka
syropu klonowego50 g
płatków quinoaszczypta
solisuszona żurawina1.
Płatki quinoa wraz z
solą zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 5 minut.2.
Awokado obrać, połączyć za pomocą widelca z
płatkami.3. Dodać aromat, karob,
syrop klonowy i jeszcze odrobinę
soli.4. Wymieszać na gładkę masę.5. Udekorować
suszoną żurawiną.6. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.7. Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!