ßßß Cookit - przepis na KAROBOWE CIASTO Z PŁATKÓW QUINOA I AWOKADO

KAROBOWE CIASTO Z PŁATKÓW QUINOA I AWOKADO

nazwa

Wykonanie

Niedawno otrzymałam do przetestowania olej z pestek słonecznika od firmy ZIELONY NURT . Osobiście bardzo mi posmakował, mogę nawet stwierdzić, że jest lepszy od oliwy z oliwek - a to już naprawdę duże wyróżnienie. Do tej pory właśnie ona była moim numerem jeden. W dodatku pięknie pachnie - czysta esencja z ziaren. Olej słonecznikowy, który sprzedawany jest w marketach, to zupełnie coś innego, dużo gorszej jakości. Olej jest tłoczony na zimno, co oznacza, że nie wolno na nim smażyć. Postaram się go jednak wykorzystać do jakiegoś śniadania w najbliższym czasie. :)
WAŻNA INFORMACJA: Dodałam przepisy na kilka ostatnich śniadań, o które prosiliście:
1) Placki z kaszy gryczanej i serka wiejskiego
2) Placuszki z płatków ryżowych z pigwą
3) Gofry bananowe z polentą
4) Gofry z kaszą bulgur
5) Krem budyniowy z ricottą i białą czekoladą
Jeżeli macie jeszcze jakieś prośby co do przepisów, śmiało piszcie na maila. :)
Zaaktualizowałam też zakładkę "Wybrane przepisy", "Ulubione" oraz "Omlety". Enjoy!
Co zaś do dzisiejszego śniadania - robiłam kolejny eksperyment :) Ostatnio polubiłam się z "płatkowymi" wypiekami, więc i w tym cieście grały pierwsze skrzypce. Wyrazista quinoa, karob, żurawina i syrop klonowy. Zespół idealny. Awokado nie czuć praktycznie wcale, więc polecam tym, którzy nie przepadają za tym owocem. :)
Wegańskie klonowo-karobowe ciasto z płatków quinoa i awokado podane z suszoną żurawiną i jogurtem marcepanowym
[przepis autorski]
1 mocno dojrzałe awokado (100 g)
kilka kropli aromatu śmietankowego
kopiasta łyżka karobu
łyżka syropu klonowego
50 g płatków quinoa
szczypta soli
suszona żurawina
1. Płatki quinoa wraz z solą zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 5 minut.
2. Awokado obrać, połączyć za pomocą widelca z płatkami.
3. Dodać aromat, karob, syrop klonowy i jeszcze odrobinę soli.
4. Wymieszać na gładkę masę.
5. Udekorować suszoną żurawiną.
6. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
7. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2013/11/367-karobowe-ciasto-z-quinoa-i-awokado.html