ßßß Cookit - przepis na Deser kokosowy z Chia, gryką i owocami

Deser kokosowy z Chia, gryką i owocami

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam bardzo smaczny deser. Coś w rodzaju budyniu o bardzo ciekawej teksturze i na dodatek masa nie wymaga wcale gotowania. Ja podałam go z duszonymi owocami, ale możecie surowe tylko pokroić albo użyć dżemu ze słoika a wtedy nie trzeba będzie nawet odpalać kuchni.
Nasiona Chia są wygodne w użyciu. Wystarczy je namoczyć w jakimś płynie i gotowe więc do deserów czy odżywczych napoi nadają się świetnie.
Do deseru dodałam jeszcze trochę zmielonej na pył łuski z ziaren gryczanych. To mało znany, dość nowy produkt na naszym rynku. Taka łuska zawiera wiele cennych składników odżywczych, między innymi mangan i miedź, które są antyoksydantami. Poza tym ma dużo potasu, cynku, żelaza, wapnia i chromu. Za to prawie nie zawiera cukrów ani tłuszczy. To cenne źródło błonnika pokarmowego i flawonoidów spełniających rolę przeciwutleniaczy. Łuskę gryczaną można dodawać do koktajli, ciast, zagęszczać nią zupy i sosy.
Pudding kokosowy z chia z dodatkiem łuski gryczanej i słodkimi owocami
czas przygotowania: ok. 15 minut + czas moczenia nasion
składniki na 3-4 porcje:
400 ml mleka kokosowego
3 łyżeczki ksylitolu Sante
7-8 łyżeczek nasion Chia Sante
3 łyżeczki mielonej łuski gryczanej Sante
2 duże brzoskwinie
ok. 3/4 szkl. czerwonych mirabelek albo innych śliwek
5 łyżeczek ksylitolu
3-4 łyżki wody
1-2 łyżki soki z limonki albo cytryny
Do mleka kokosowego, zimnego, dodałam ksylitol, nasiona chia i zmieloną łuskę gryczaną. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam do lodówki na ok. 1-2 godziny. W tym czasie masa powinna zgęstnieć. Dobrze co jakiś czas ją przemieszać żeby nasiona równomiernie napęczniały.
Owoce umyłam i osączyłam. Mirabelki wydrylowałam, brzoskwinie obrałam ze skórki, usunęłam pestki i pokroiłam w cienkie plasterki. W rondelku zagotowałam wodę z sokiem cytrynowym, dosypałam ksylitol i pogotowałam chwileczkę. Dodałam owoce i smażyłam powoli aż zmiękły i odparował nadmiar soku. Ostudziłam.
Kiedy nasiona Chia napęczniały przełożyłam budyń do pucharków. Na wierzch dodałam duszone owoce. Przed podaniem przybrałam listkami mięty. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/09/deser-kokosowy-z-chia-gryka-i-owocami.html