Wykonanie
Były
lody ananasowe z
bazylią a dzisiaj
lody ananasowe z
mlekiem kokosowym i tylko dla dorosłych bo z odrobiną
alkoholu. Smakują jak
drink piña colada, który zawsze bardzo lubiłam więc i te
lody bardzo przypadły mi do gustu. Jeżeli chcecie poczuć odrobinę egzotyki i orzeźwienia to koniecznie zróbcie sobie takie!
Lody to świetny deser i to nie tylko na lato. W gorące dni jemy je chętniej, ale trzeba uważać bo zbyt gwałtowne schłodzenie gardła może powodować jego podrażnienie. Zdecydowanie zdrowiej jeść
lody zimą, ale powiedzcie to komuś kto tak jak ja bardzo je lubi.Czy zima czy lato ja na
lody mam zawsze ochotę a od kiedy jestem posiadaczką maszynki do ich kręcenia
mogę je robić kiedy tylko mam ochotę i przygotowywać smaki jakie ciężko kupić w sklepach.
czas przygotowania: ok. 45 minut + czas chłodzenia i mrożeniaskładniki:400 g dojrzałego
ananasa120 g
cukru - zwykły albo brązowy jasny60 ml
wodysok z 1 dużej
limonki400 ml
mleka kokosowego250 ml
śmietanki kremówki 30%50 ml jasnego
rumuJak zrobić
lody o smaku
drinka piña colada?
Ananasa umyłam dokładnie. Obrałam, usunęłam twardy środek a miąższ pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam do rondelka. Dodałam
cukier i 60 ml
wody. Dusiłam aż kawałki
owocu zrobiły się szkliste. Ostudziłam a następnie zblendowałam dolewając
mleko kokosowe i
sok z limonki. Schłodziłam mocno wstawiając do lodówki na kilka godzin.Bardzo zimną
śmietankę ubiłam na sztywno. Delikatnie połączyłam ją z masą
ananasowo-
kokosową, dolałam także
rum. Całość wlewałam powoli do włączonej maszynki do
lodów. Misa maszynki mroziła się wcześniej 24 godziny.
Lody ukręcały się 30 minut. Po tym czasie przełożyłam je do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawiłam do zamrażarki na 2 godziny. Jeśli zrobicie je wcześniej i stwardnieją Wam mocno w zamrażarce to zanim je podacie wyjmijcie pojemnik i zostawcie w temperaturze pokojowej na ok. 15 minut żeby nieco odtajały.Jeżeli
lody będą jadły dzieci to nie dodawajcie
rumu. Albo pomińcie go po prostu albo zastąpcie
sokiem ananasowym.