Wykonanie
Składniki1 puszka
mleka kokosowego (400 g) lub
mleko migdałowe, skondensowane zwykłe krowie lub
śmietanka kremówka1/3 szklanki
wody1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki japońskiej
herbaty w proszku (np. matcha lub gyokuro)sok z 1
limonkiPrzygotowanieDo lodówki włożyć
mleko kokosowe aby się schłodziło (można dzień wcześniej). Do rondelka lub metalowego kubka wlać
wodę, dodać
cukier i wymieszać. Zagotować, gotować jeszcze przez 3 minuty, odstawić z ognia i ostudzić. Dodać matchę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wymieszać z
mlekiem kokosowym i
sokiem z limonki. Schłodzić dokładnie w lodówce.WskazówkiMetody zamrażania masy na
lody:Forma do szybkiego wyrobu
lodów (na zdjęciu poniżej): zimną masę przelać do maszynki na pojedyncze
lody i zamrozić zgodnie z instrukcją podaną przez producenta, najczęściej samą pustą maszynkę należy schłodzić w zamrażarce przez 24 godziny, następnie wlać zimną masę i odczekać około 8 - 10 minut aż powstaną
lody.Maszyna do
lodów: masę wlać do maszyny do
lodów i ustawić odpowiedni program, postępować jak w instrukcji na opakowaniu.Plastikowe pojemniki na
lody na patyku: masę wlać do plastikowych pojemniczków na pojedyncze
lody na specjalnym plastikowym stelażu, wstawić do zamrażarki do czasu zmrożenia się masy.Bez żadnych akcesoriów: zimną masę wlać do miski, wstawić do zamrażarki, po godzinie dokładnie wymieszać. Powtarzać mieszanie co godzinę przez 6 godzin trzymając masę w lodówce. Formować gałki
lodów za pomocą łyżki do
lodów lub zwykłej łyżki.