ßßß Cookit - przepis na Lody kokosowe z zieloną herbatą

Lody kokosowe z zieloną herbatą

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 puszka mleka kokosowego (400 g) lub mleko migdałowe, skondensowane zwykłe krowie lub śmietanka kremówka
1/3 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki japońskiej herbaty w proszku (np. matcha lub gyokuro)
sok z 1 limonki
Przygotowanie
Do lodówki włożyć mleko kokosowe aby się schłodziło (można dzień wcześniej). Do rondelka lub metalowego kubka wlać wodę, dodać cukier i wymieszać. Zagotować, gotować jeszcze przez 3 minuty, odstawić z ognia i ostudzić. Dodać matchę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wymieszać z mlekiem kokosowym i sokiem z limonki. Schłodzić dokładnie w lodówce.
Wskazówki
Metody zamrażania masy na lody:
Forma do szybkiego wyrobu lodów (na zdjęciu poniżej): zimną masę przelać do maszynki na pojedyncze lody i zamrozić zgodnie z instrukcją podaną przez producenta, najczęściej samą pustą maszynkę należy schłodzić w zamrażarce przez 24 godziny, następnie wlać zimną masę i odczekać około 8 - 10 minut aż powstaną lody.
Maszyna do lodów: masę wlać do maszyny do lodów i ustawić odpowiedni program, postępować jak w instrukcji na opakowaniu.
Plastikowe pojemniki na lody na patyku: masę wlać do plastikowych pojemniczków na pojedyncze lody na specjalnym plastikowym stelażu, wstawić do zamrażarki do czasu zmrożenia się masy.
Bez żadnych akcesoriów: zimną masę wlać do miski, wstawić do zamrażarki, po godzinie dokładnie wymieszać. Powtarzać mieszanie co godzinę przez 6 godzin trzymając masę w lodówce. Formować gałki lodów za pomocą łyżki do lodów lub zwykłej łyżki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/lody/lody_z_zielonej_herbaty/przepis.html