Wykonanie
Zrobiłam
lody borówkowe, bo chciałam sprawdzić jaki uzyskają kolor. O ile
lody jagodowe zyskały prawie bordowy odcień, tak te również nie mają nic wspólnego z fieletem :D Mimo to kolor i tak mają piękny, a smak niepowtarzalny.
Limonka wyczuwalna po pierwszym liźnięciu.
Potem zaczyna dominować
borówka.Składniki na 4-6 porcji:2 szklanki
borówek1 szklanka
cukru2 łyżki
wody1 szklanka
mleka, z lodówki1 szklanka
śmietany kremówki, z lodówkiskórka starta z 1
limonki i sok wyciśnięty z tej
limonkisok z połowy
cytryny (można pominąć, jeżeli wolicie
lody bardziej słodkie niż kwaskowe)
Borówki,
cukier,
wodę, skórkę i
sok z limonki doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i podgrzewać, aż
cukier się rozpuści, a
borówki staną miękkie. Masę przecedzić przez sitko i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej schłodzić w lodówce.Następnie wmieszać
mleko i kremówkę. Spróbować jak smakuje i ewentualnie dodać
sok z cytryny.Gotową masę przelać do maszynki do
lodów i dalej postępować według instrukcji producenta lub przelać masę do pojemnika i podczas zamarzania kilka
razy zmiksować, by
lody pozostały puszyste i kremowe.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: