Wykonanie
Bardzo lubię
marchewkę i często ją jemy. Zwykle przygotowuję z niej surówkę albo duszę i podaję jako jarzynkę do obiadu. Oczywiście nie liczę ile
marchewki używam do różnych zup, samych
wywarów czy jarzynowych mieszanek, bo to każdy kto gotuje wie. Lubimy też pochrupać
surowa marchew tak po prostu, zamiast
chipsów czy innych przekąsek. Ważne żeby była smaczna i z dobrego źródła czyli nie nawożona jakimiś świństwami.Ciasto
marchewkowe to jedno z moich ulubionych i dość często robię je w różnych odsłonach.Ale z
marchewki można też robić
przetwory bo chociaż jest dostępna przez cały rok to przecież dużo łatwiej i przyjemniej otworzyć zimą po prostu słoiczek z marchewkowymi piklami czy
dżemem. No właśnie -
dżem z
marchewki. Pierwszy raz
jadłam go kilka lat temu na jakichś targach kulinarnych. Byłam zdziwiona smakiem i postanowiłam go zrobić sama w domu. Udał się świetnie więc dzielę się z
Wami prostym przepisem na niezwykle smaczny domowy
dżem.

czas przygotowania: ok. 2-3 godzinskładniki:1 kg
marchewki100-200 ml
wody500 g
cukru zwykłegosok z 1-2
cytrynew. skórka otarta z
cytrynyew. 100 ml
likieru limoncello




Jak zrobić
dżem marchewkowy?
Marchewkę oczyściłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Przełożyłam do garnka i wlałam
wodę. Jej ilość zależy od soczystości
marchewki i ma tylko ułatwić warzywu ugotowanie.
Marchewkę dusiłam na małym ogniu ok. 20 minut aż zmiękła. Dodałam
cukier i
sok z cytryny, smażyłam cały czas na małym ogniu, aż wiórki zrobiły się szkliste a większość płynu odparowała.
Skórki cytrynowej nie dodawałam bo zależało mi na delikatnym
cytrynowym posmaku. Dolałam limoncello i smażyłam jeszcze aż płyn ponownie odparował. Gotowy
dżem przełożyłam do wyparzonych słoików, założyłam zakrętki i odstawiłam do wystudzenia stawiając do góry dnem.Taki
dżem mogą jeść także dzieci bo podczas smażenia cały
alkohol z
likieru ulotni się pozostawiając tylko swój smak.
Marchew można po prostu pokroić w kostkę a po ugotowaniu zmiksować warzywo i otrzymaną gładką masę smażyć z
cukrem i pozostałymi składnikami aż zgęstnieje. Ja jednak wolę ten
dżem z wyczuwalnymi, acz bardzo miękkimi, wiórkami
marchewki.Limoncello możecie pominąć albo zastąpić
sokiem cytrynowym wymieszanym pół na pół ze
spirytusem.Z podanej ilości składników nałożyłam
dżem do 2 słoików o poj. 280 ml i 3 słoików o poj.180 ml