ßßß Cookit - przepis na Włoski świąteczny likier limoncello

Włoski świąteczny likier limoncello

nazwa

Wykonanie

Limoncello wraz z babką Panettone są symbolami świąt Bożego Narodzenia we Włoszech. Likier początkowo był specjalnością sycylijską, która szybko zdobyła popularność w całym kraju, a potem również poza jego granicami. W Polsce można go kupić w wielu miejscach, jednak cena jest dość wygórowana. Warto więc pokusić się o przygotowanie własnej, domowej wersji. Limoncello jest słodko-kwaśną cytrynową nalewką na spirytusie. Ma piękny kolor oraz bogaty aromat. Tradycyjnie serwuje się ją po posiłku, w małych kieliszeczkach.
Limoncello występuje również w wersji kremowej jako Crema di Limoncello, ale o tym... będzie innym razem:-).
Składniki:
12-15 cytryn
1l spirytusu
1l wody
1 kg cukru
Wykonanie:
Cytryny starannie szorujemy i bardzo cieniutko (bez albedo) obieramy. Skórkę wrzucamy do dużego słoja i zalewamy spirytusem. Zakręcamy i odstawiamy na kilka dni, Przynajmniej raz dziennie potrząsamy słojem, aby wymieszać zawartość. Gdy skórka wybarwi się na biało, odcedzamy ją i wyrzucamy. Gotujemy syrop z wody i cukru, studzimy go, a następnie łączymy ze spirytusem. Całość przelewamy do butelek i odstawiamy na około 30 dni. Niecierpliwi twierdzą, że likier nadaje się do spożycia już znacznie wcześniej;-).
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/12/woski-swiateczny-likier-limoncello.html