Wykonanie
Jakich składników używacie do aromatyzowania swoich wypieków i deserów ? Na pewno
wanilii i przypraw korzennych a także
olejków zapachowych. Te ostatnie są produkowane najczęściej ze sztucznych aromatów więc przynajmniej niektóre warto zrobić samemu. Ja już nastawiłam ekstrakt
pomarańczowy i w drugiej buteleczce
cytrynowy. Za kilka tygodni przydadzą mi się podczas świątecznych przygotowań .Zachęcam Was także do zrobienia innych, swoich własnych, dodatków co ciast takich jak
cukier z
wanilią czy
przyprawa piernikowa .

Ekstrakt
pomarańczowy i ekstrakt
cytrynowy do ciast i deserówczas przygotowania : ok. 30 min. + kilka tygodni macerowaniaskładniki :4 duże
pomarańcze4 duże
cytryny400 ml
wódki 40 %100 ml
spirytusu 96 %sposób przygotowania : do przygotowania ekstraktów
cytrusowych potrzebne są same skórki z
owoców. Najlepiej wykorzystać te z
pomarańczy i
cytryn nie pryskanych czy tzw. ekologicznych. Ale nie wszyscy mają do nich dostęp, niestety...
Owoce bardzo dokładnie wyszorowałam szczoteczką pod ciepłą, bieżącą
wodą. Mam po prostu zwykłą szczoteczkę taką jakiej używa się do rąk a ja jedną nową przeznaczyłam tylko na potrzeby mycia
cytrusów. Po wyszorowaniu przełożyłam
owoce do miski i 2
razy sparzyłam je wrzącą
wodą. Osuszyłam.Obrałam
owoce ze skórki nacinając ją w niezbyt szerokie paski. Następnie
ostrym nożem ścięłam z każdego kawałka białą część czyli albedo bo to jest gorzkie i popsułoby mi smak ekstraktów. Kiedy miałam cienkie
płatki tylko kolorowych części skórek pokroiłam je w drobną kosteczkę. Oczywiście oddzielnie
skórki cytrynowe a oddzielnie
pomarańczowe.Pokrojone skórki przesypałam do szklanych, zakręcanych butelek poj. 0,33 l, takich po sokach. Zalałam je
wódką i
spirytusem - po 200 ml
wódki i 50 ml
spirytusu do każdej buteleczki. Zakręciłam i odstawiłam w ciemne miejsce czyli do kuchennej szafki. Starałam się codziennie pamiętać o tym żeby buteleczkami wstrząsnąć.Ekstrakty będą dobre po ok. 4-6 tygodniach więc akurat do świątecznych wypieków. Im dłużej
stoją tym są bardziej aromatyczne i intensywne.