Wykonanie
Domowa cytrynówka już dawno za mną chodziła jednak jakoś nie było okazji by ją zrobić. Tak więc wpadł mi kg
cytryn w ręce więc stwierdziłam że wykorzystam je właśnie w tym celu. Oto więc przedstawiam moja cytrynówkę.
Składniki:1/2 kg średnich
cytryn1/2 L
wódki1/2 L
spirytusu ( ja rozcieńczam 70 %
spirytusu 30%
wody)1/2 kg
cukru1/4 L
wodyOpis wykonania:
Cytryny dobrze szorujemy i parzymy wrzątkiem. Połowę cienko obieramy tak, aby nie pozostawić białego miąższu, który spowodowałby nadmierną gorycz. Skórki drobno kroimy i zalewamy
alkoholem, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 24 godziny.Z
cukru i
wody gotujemy
syrop, pozostałe
cytryny kroimy w plasterki, układamy w słoju i zalewamy gorącym
syropem. Odstawiamy również w ciemne miejsce na 24 godziny.Po tym czasie łączymy zawartość obu słoi i odstawiamy na max. 3 godziny. Po tym czasie odcedzamy i filtrujemy przez bibułę filtracyjną. Przelewamy do butelek i odstawiamy na miesiąc czasu.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy