ßßß
Składniki:1/2 kg średnich cytryn1/2 L wódki1/2 L spirytusu ( ja rozcieńczam 70 % spirytusu 30% wody)1/2 kg cukru1/4 L wodyOpis wykonania:Cytryny dobrze szorujemy i parzymy wrzątkiem. Połowę cienko obieramy tak, aby nie pozostawić białego miąższu, który spowodowałby nadmierną gorycz. Skórki drobno kroimy i zalewamy alkoholem, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 24 godziny.Z cukru i wody gotujemy syrop, pozostałe cytryny kroimy w plasterki, układamy w słoju i zalewamy gorącym syropem. Odstawiamy również w ciemne miejsce na 24 godziny.Po tym czasie łączymy zawartość obu słoi i odstawiamy na max. 3 godziny. Po tym czasie odcedzamy i filtrujemy przez bibułę filtracyjną. Przelewamy do butelek i odstawiamy na miesiąc czasu.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy