Wykonanie
Najlepsza na świecie ;)składniki :
5
cytryn bez skaz0,5 litra
spirytusu0,25 l
wódki0,5 litra
wodyszklanka
cukruPodobnie jak w przypadku
nalewki pomarańczowej szykujemy
słój, wyparzamy i myjemy
cytryny. Kroimy na połówki i wrzucamy do słoika. W garnuszku podgrzewamy
wodę w której rozpuszczamy
cukier. Następnie
syropem zalewamy
cytryny.Odstawiamy zalewę na 2-3 dni w ciemne miejsce, następnie dolewamy
alkohol i wszystko mieszamy.Odstawiamy na ok 3 miesiące w ciemne miejsce co jakiś czas mieszając (najlepiej raz na dwa dni, wystarczy wstrząsnąć słojem).Następnie zlewamy do butelek filtrując przez gazę lub specjalne sitko, aby uzyskać jeszcze intesywniejszy smak powinniśmy wycisnąć połówki
cytryn. Już wtedy można skosztować ale lepiej smakuje po 2-3 tygodniach, jak już się ustoi w butelce.Wskazówka: Pestki
cytryn nadają goryczkowy smak
nalewce, jeżeli nie chcemy aby taki mącił nam
nalewkę, należy wyjąc wszystkie pestki z
cytryn.