ßßß
5 cytryn bez skaz0,5 litra spirytusu0,25 l wódki0,5 litra wodyszklanka cukruPodobnie jak w przypadku nalewki pomarańczowej szykujemy słój, wyparzamy i myjemy cytryny. Kroimy na połówki i wrzucamy do słoika. W garnuszku podgrzewamy wodę w której rozpuszczamy cukier. Następnie syropem zalewamy cytryny.Odstawiamy zalewę na 2-3 dni w ciemne miejsce, następnie dolewamy alkohol i wszystko mieszamy.Odstawiamy na ok 3 miesiące w ciemne miejsce co jakiś czas mieszając (najlepiej raz na dwa dni, wystarczy wstrząsnąć słojem).Następnie zlewamy do butelek filtrując przez gazę lub specjalne sitko, aby uzyskać jeszcze intesywniejszy smak powinniśmy wycisnąć połówki cytryn. Już wtedy można skosztować ale lepiej smakuje po 2-3 tygodniach, jak już się ustoi w butelce.Wskazówka: Pestki cytryn nadają goryczkowy smak nalewce, jeżeli nie chcemy aby taki mącił nam nalewkę, należy wyjąc wszystkie pestki z cytryn.