ßßß Cookit - przepis na Sos. Jogurt. Czosnek. Dip czosnkowo jogurtowy

Sos. Jogurt. Czosnek. Dip czosnkowo jogurtowy

nazwa

Wykonanie

Sos na bazie jogurtu, z czosnkiem, to świetny dodatek do pieczonych ziemniaków, frytek czy pizzy . Można nim posmarować tortillę albo maczać sobie w nim kawałki świeżych warzyw. I chociaż przygotowanie jest bardzo proste to podam przepis bo na pewno komuś się przyda.
Według mnie jedną z ważniejszych rzeczy przy jego przygotowaniu jest posiekanie a następnie roztarcie czosnku. Wierzcie mi, że przeciśnięty przez praskę smakuje zupełnie inaczej i ja takiego urządzenia nie używam.
Sos czosnkowy będzie pasował także do Torciku naleśnikowego - spróbujcie !
Jogurtowy sos czosnkowy
czas przygotowania : 5 minut
składniki :
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku, dość duże
kilka kropli soku z cytryny
do smaku - sól morska, pieprz świeżo mielony - użyłam kolorowego
sposób przygotowania : ząbki czosnku obrałam z osłonki. Pokroiłam je najpierw w plasterki, potem z paski i zaczęłam siekać na desce. Dosypałam ok. 1/2 łyżeczki soli i siekałam a potem rozcierałam nożem tak długo aż z czosnku zrobiła się pasta. Dopiero taki przełożyłam do miseczki. Dodałam jogurt, majonez, wymieszałam dokładnie. Na koniec doprawiłam do smaku pieprzem i cytryną - soli już nie dodawałam.
Ilość czosnku w takim sosie to indywidualna sprawa - u mnie jest go dużo dzięki czemu sos jest bardzo aromatyczny i dość ostry. Wy możecie zrobić łagodniejszą wersje, wedle własnego gustu.
Tym razem sos przygotowałam do ziemniaków pieczonych z tymiankiem. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony i raczej nie powinno się go robić ani dużo wcześniej ani zostawiać do następnego dnia bo świeży czosnek zmienia smak i zapach.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/09/sos-jogurt-czosnek-dip-czosnkowo.html