Wykonanie
Sos na bazie
jogurtu, z
czosnkiem, to świetny dodatek do pieczonych
ziemniaków, frytek czy pizzy . Można nim posmarować tortillę albo maczać sobie w nim kawałki świeżych warzyw. I chociaż przygotowanie jest bardzo proste to podam przepis bo na pewno komuś się przyda.Według mnie jedną z ważniejszych rzeczy przy jego przygotowaniu jest posiekanie a następnie roztarcie
czosnku. Wierzcie mi, że przeciśnięty przez praskę smakuje zupełnie inaczej i ja takiego urządzenia nie używam.
Sos czosnkowy będzie pasował także do Torciku naleśnikowego - spróbujcie !
Jogurtowy sos czosnkowyczas przygotowania : 5 minutskładniki :200 ml gęstego
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezu2 ząbki
czosnku, dość dużekilka kropli
soku z cytrynydo smaku -
sól morska,
pieprz świeżo mielony - użyłam kolorowegosposób przygotowania : ząbki
czosnku obrałam z osłonki. Pokroiłam je najpierw w plasterki,
potem z paski i zaczęłam siekać na desce. Dosypałam ok. 1/2 łyżeczki
soli i siekałam a
potem rozcierałam nożem tak długo aż z
czosnku zrobiła się pasta. Dopiero taki przełożyłam do miseczki. Dodałam
jogurt,
majonez, wymieszałam dokładnie. Na koniec doprawiłam do smaku
pieprzem i
cytryną -
soli już nie dodawałam.Ilość
czosnku w takim sosie to indywidualna sprawa - u mnie jest go dużo dzięki
czemu sos jest bardzo aromatyczny i dość ostry. Wy możecie zrobić łagodniejszą wersje, wedle własnego gustu.Tym razem sos przygotowałam do
ziemniaków pieczonych z
tymiankiem. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony i raczej nie powinno się go robić ani dużo wcześniej ani zostawiać do następnego dnia bo świeży
czosnek zmienia smak i zapach.