ßßß Cookit - przepis na Domowe pieczywo - bułeczki zajączki albo inne zwierzaki

Domowe pieczywo - bułeczki zajączki albo inne zwierzaki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na bardzo smaczne bułeczki śniadaniowe. Miały być zajączki, ale jestem otwarta na propozycje jakie zwierzątka przedstawiają :) Jeśli wolicie mogą to być kotki, myszki albo jeszcze coś innego - wcale nie będę upierać się przy zającach. Najważniejsze, że bułeczki są wesołe i pyszne.
Inspiracja znaleziona tutaj - niestety, bez źródła pochodzenia....
Bułeczki śniadaniowe wielkanocne
czas przygotowania : 20 minut + czas wyrastania
składniki :
300 g mąki pszennej typ 500
200 g mąki pszennej typ 1850
10 g soli
35 g zwykłego cukru
7 g suchych drożdży
2 żółtka
250 g serka ricotta
250 ml maślanki
30 g masła
trochę oleju roślinnego do posmarowania rąk
sposób przygotowania : połowę maślanki leciutko podgrzałam i rozmieszałam w niej drożdże dodają 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiłam na 15 minut.
Do miski wsypałam obie mąki, resztę cukru i sól. Wlałam spieniony zaczyn, pozostałą maślankę, dodałam żółtka i ricottę. Zarobiłam gęste ciasto. Dodałam stopione, przestudzone masło i wyrabiałam przez kilka minut. Mocno się kleiło, ale nie trzeba dosypywać więcej mąki. Ciasto w przykrytej dobrze misce odstawiłam na 1-2 godziny żeby wyrosło - powinno podwoić objętość, ale jest dość ciężkie więc może to potrwać nawet dłużej.
Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam żeby je odgazować i podzieliłam na 12, mnie więcej równych, części. Z każdej uformowałam owalną bułeczkę. Ponieważ ciasto jest lepkie dłonie smarowałam olejem. Ułożyłam bułeczki luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce do napuszenia.
Przed pieczeniem nacięłam bułeczki dużymi nożycami trochę z góry i wzdłuż, z obu stron, tworząc uszy zwierzaków. Patyczkiem do szaszłyków zrobiłam po dwie dziurki i wetknęłam w nie połówki rodzynek - to będą oczki zwierzątek. Wierzchu niczym nie smarowałam ani nie posypywałam.
Bułeczki piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, grzanie góra/dół.
A pamiętacie z dzieciństwa tę piosenkę ? Właśnie przyczepiła się do mnie i nie daje spokoju od 3 dni :D
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/04/domowe-pieczywo-bueczki-zajaczki-albo.html