ßßß Cookit - przepis na Najlepsze kokosanki

Najlepsze kokosanki

nazwa

Wykonanie

Kokosanki to proste do zrobienia ciasteczka. Do tego są bardzo smaczne - miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Kiedy w ręce wpadła mi duża paczka wiórków kokosowych już wiedziałam, że upiekę znowu te małe pyszności.
Jak zrobić najlepsze kokosanki ?
czas przygotowania : ok. 40-60 minut
składniki :
60 g masła
130 g zwykłego cukru
30 ml mleka
250 g wiórków kokosowych
3 białka ze średnich jajek
1 szczypta soli
10 g cukru pudru
40 g mąki ziemniaczanej
sposób przygotowania : w rondlu umieściłam masło, cukier i mleko. Podgrzewałam mieszając aż wszystkie składniki się rozpuściły. Dosypałam wiórki kokosowe i wymieszałam dokładnie żeby wszystkie obtoczyły się w słodkiej, maślanej masie. Odstawiłam wiórki do ostudzenia.
W dużej misce ubiłam białka dodając odrobinę soli. Gdy piana była prawie sztywna dosypywałam stopniowo mąkę ziemniaczaną wymieszaną z cukrem pudrem i ubijałam dalej jeszcze kilka chwil, na sztywno. Do piany dosypałam ostudzone wiórki, ale nie wszystkie na raz tylko partiami. Delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszałam.
Naszykowałam 2 duże blachy, takie z wyposażenia piekarnika. Wyłożyłam je papierem do pieczenia. Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładałam porcje masy formując jakby w kulki - po 1 czubatej łyżeczce masy na jedno ciasteczko. Między ciasteczkami zostawiłam odstępy - właściwie nie rosną, ale mogą się nieco rozlać jeśli piana z białek będzie za mało ubita.
Kokosanki piekłam 15-18 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Można piec z termoobiegiem, ale wtedy należy zmniejszyć temp. do 160 st. i czas pieczenia może być nieco krótszy.
Gotowe kokosanki powinny być zrumienione z wierzchu i miękkie w środku. Po ostudzeniu nieco twardnieją.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/03/najlepsze-kokosanki.html