Wykonanie
Kokosanki to proste do zrobienia
ciasteczka. Do tego są bardzo smaczne - miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Kiedy w ręce wpadła mi duża paczka
wiórków kokosowych już wiedziałam, że upiekę znowu te małe pyszności.

Jak zrobić najlepsze kokosanki ?czas przygotowania : ok. 40-60 minutskładniki :60 g
masła130 g zwykłego
cukru30 ml
mleka250 g
wiórków kokosowych3
białka ze średnich
jajek1 szczypta
soli10 g
cukru pudru40 g
mąki ziemniaczanejsposób przygotowania : w rondlu umieściłam
masło,
cukier i
mleko. Podgrzewałam mieszając aż wszystkie składniki się rozpuściły. Dosypałam
wiórki kokosowe i wymieszałam dokładnie żeby wszystkie obtoczyły się w słodkiej,
maślanej masie. Odstawiłam wiórki do ostudzenia.W dużej misce ubiłam
białka dodając odrobinę
soli. Gdy piana była prawie sztywna dosypywałam stopniowo
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z
cukrem pudrem i ubijałam dalej jeszcze kilka chwil, na sztywno. Do piany dosypałam ostudzone wiórki, ale nie wszystkie na raz tylko partiami. Delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszałam.Naszykowałam 2 duże blachy, takie z wyposażenia piekarnika. Wyłożyłam je papierem do pieczenia. Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładałam porcje masy formując jakby w kulki - po 1 czubatej łyżeczce masy na jedno
ciasteczko.
Między ciasteczkami zostawiłam odstępy - właściwie nie rosną, ale mogą się nieco rozlać jeśli piana z
białek będzie za mało ubita.Kokosanki piekłam 15-18 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Można piec z termoobiegiem, ale wtedy należy zmniejszyć temp. do 160 st. i czas pieczenia może być nieco krótszy.Gotowe kokosanki powinny być zrumienione z wierzchu i miękkie w środku. Po ostudzeniu nieco twardnieją.