Wykonanie
To danie ekspresowe bo jego przygotowanie zajmuje niewiele więcej ponad 10 minut. Oczywiście jeśli mamy wszystkie składniki m.in. mrożone, oczyszczone wcześniej,
krewetki. No to co, zaczynamy ? Szykujcie garnek z
wodą do gotowania
makaronu i patelnię :) Za kilka minut podajemy !Kilka dni temu dostałam pyszną przesyłkę z e-delikatesów Smaki Południaa w niej
między innymi włoski
makaron i butelkę passaty - do tego dania bardzo mi się przydadzą.

czas przygotowania : 10-15 minutskładniki na 2 porcje :ok. 200 g
makaronu, u mnie strozzapreti2 małe
szalotki1 duży ząbek
czosnku1 mała
ostra papryczka czerwona2 łyżeczki
oleju z
czosnkiem,
bazylią i
pomidorami250 g
krewetek tygrysich, oczyszczonych, mrożonychok. 250 ml
przecieru pomidorowego, passaty1 łyżeczka
pomidorów suszonych z
czosnkiem i
bazylią2-3 gałązki
bazylii świeżejdo smaku -
sól ,
cukierkilka świeżych małych
pomidorkówświeża
bazylia
sposób przygotowania : w garnku nastawiłam
wodę do
makaronu. Zanim się zagotowała obrałam
szalotki,
czosnek i oczyściłam papryczkę z nasion, wszystko posiekałam. Gdy
woda zawrzała osoliłam ją i wrzuciłam
makaron - mój według zaleceń producenta miał gotować się 8 minut.Na drugim palniku postawiłam patelnię i rozgrzałam trochę. Wlałam
olej, wrzuciłam posiekane składniki, podsmażyłam odrobiną. Dodałam
krewetki - bez rozmrażania ! Dolałam passatę,
cukier,
pomidory suszone i smażyłam razem kilka minut aż
makaron był ugotowany. Odcedziłam go i wrzuciłam do sosu z
krewetkami. Doprawiłam
solą i świeżą
bazylią, wymieszałam i voila, można nakładać !Podałam z dodatkiem pokrojonych świeżych
pomidorków i listków
bazylii.