Wykonanie
Kluseczki na
maślance bo zamiast
wody użyłam do ich przygotowania właśnie
maślanki. Wyszły bardzo smaczne i delikatne. Można je tylko okrasić podsmażoną
cebulką czy skwarkami, można polać jakimś sosem albo podać jako dodatek do gulaszu, tak jak ja. Lubią je mali i duzi :)Zobacz też inne kluseczki - kolorowe - Zielone kluseczki dla Ogra i
Pomidorowe galuszki

czas przygotowania : 10-15 minutskładniki :ok. 500 g
mąki pszennej typ 650ok. 425 ml
maślanki4
jajka, średnie1/2 łyżeczki
solisposób przygotowania : do dużej miski przesiałam
mąkę z
solą.
Jajka roztrzepałam z
maślanką i wlałam do
mąki. Rozmieszałam ciasto dokładnie przy pomocy rózgi - musi być gładkie, bez żadnych grudek.W garnku zagotowałam
wodę, osoliłam. Na garnku oparłam sito do przecierania klusek i wylałam na nie połowę ciasta - przetarłam szpatułką. Zamieszałam i poczekałam aż zawartość garnka ponownie się zagotuje, gotowałam minuty i wyłowiłam kluseczki łyżką cedzakową na durszlak. W taki sam sposób zrobiłam kluski z reszty ciasta.Jeśli kluski mają być podane od razu po ugotowaniu wystarczy je osączyć, ale jeśli chcemy żeby postały radzę przelać zimną
wodą, osączyć, skropić nieco
olejem albo stopionym
masłem i wymieszać a dzięki temu nie posklejają się.Jeśli nie macie takiego sitka do klusek można spróbować przetrzeć ciasto przez durszlak z dużymi otworami albo kłaść kluseczki łyżeczką maczaną we wrzątku. Można też wylewać porcje ciasta na deseczkę i szerokim nożem odcinać kawałki bezpośrednio nad garnkiem.Ale takie sito kosztuje niewiele - można je dostać w
sieci, wystarczy poszukać. Występuje pod nazwą "sito do klusek" albo "przecierak do klusek".