Wykonanie
Żarłoczek zamówił wielki
słój swojego ulubionego
śledzia w oleju, ale ja wolę
śledzie bardziej kwaśne. Pomyślałam sobie, że w połączeniu z
ogórkami konserwowymi mogą smakować dobrze. Jak wymyśliłam tak zrobiłam -
śledzie postały 2 dni i przeszły słodko kwaśną zalewą, która nadała im fajnego smaku. Chrupiące dodatki też świetnie pasują. Bardzo mi ta wersja zasmakowała i na pewno zrobię ich więcej - polecam !Zobacz przepis na
Śledzie z marynowanymi
kurkami i przepyszną, wyjątkową
Sałatkę śledziowączas przygotowania : 10 minut + ew. czas moczenia
śledzi + czas oczekiwania żeby całość się przegryzłaskładniki :3 ładne płaty
śledziowe a'la
matjas1
cebula czerwona3-4
ogórki konserwoweok. 1/2 szkl. zalewy octowej od
ogórków3 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka białej
gorczycy1 czubata łyżka posiekanego świeżego
koperkudo smaku -
pieprz mielonysposób przygotowania : płaty
śledziowe opłukałam - jeśli są bardzo słone to trzeba trochę wymoczyć, ale to już musicie sami sprawdzić.
Śledzie pokroiłam na kawałki.
Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Tak samo pokroiłam
ogórki konserwowe, razem ze skórką. Dodałam do warzyw
gorczycę,
koperek, trochę
pieprzu,
olej i zalewę od
ogórków - wymieszałam dokładnie. W słoiku układałam warstwami, lekko dociskając łyżką, kawałki
śledzi i mieszankę pozostałych składników - na wierzchu mają być warzywa a całość powinna być przykryta płynem. Słoik zakręciłam i odstawiłam do lodówki na 2 dni. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.