ßßß Cookit - przepis na Śledzie z ogórkiem konserwowym

Śledzie z ogórkiem konserwowym

nazwa

Wykonanie

Żarłoczek zamówił wielki słój swojego ulubionego śledzia w oleju, ale ja wolę śledzie bardziej kwaśne. Pomyślałam sobie, że w połączeniu z ogórkami konserwowymi mogą smakować dobrze. Jak wymyśliłam tak zrobiłam - śledzie postały 2 dni i przeszły słodko kwaśną zalewą, która nadała im fajnego smaku. Chrupiące dodatki też świetnie pasują. Bardzo mi ta wersja zasmakowała i na pewno zrobię ich więcej - polecam !
Zobacz przepis na Śledzie z marynowanymi kurkami i przepyszną, wyjątkową Sałatkę śledziową
czas przygotowania : 10 minut + ew. czas moczenia śledzi + czas oczekiwania żeby całość się przegryzła
składniki :
3 ładne płaty śledziowe a'la matjas
1 cebula czerwona
3-4 ogórki konserwowe
ok. 1/2 szkl. zalewy octowej od ogórków
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka białej gorczycy
1 czubata łyżka posiekanego świeżego koperku
do smaku - pieprz mielony
sposób przygotowania : płaty śledziowe opłukałam - jeśli są bardzo słone to trzeba trochę wymoczyć, ale to już musicie sami sprawdzić. Śledzie pokroiłam na kawałki.
Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Tak samo pokroiłam ogórki konserwowe, razem ze skórką. Dodałam do warzyw gorczycę, koperek, trochę pieprzu, olej i zalewę od ogórków - wymieszałam dokładnie. W słoiku układałam warstwami, lekko dociskając łyżką, kawałki śledzi i mieszankę pozostałych składników - na wierzchu mają być warzywa a całość powinna być przykryta płynem. Słoik zakręciłam i odstawiłam do lodówki na 2 dni. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/12/sledzie-z-ogorkiem-konserwowym.html