ßßß Cookit - przepis na Muchomory duszone z cebulką i białym winem

Muchomory duszone z cebulką i białym winem

nazwa

Wykonanie

Muchomory czerwieniejące to jadalny gatunek muchomora. Opisałam go wczoraj i pokazałam po to żeby przybliżyć Wam tego mało znanego grzyba. Gdy sucho w lesie i innych grzybów brak to ten radzi sobie doskonale i rośnie w najlepsze, czasami nawet gromadnie, więc warto się mu przyjrzeć.
To smaczne grzyby i zbieram je chętnie, jeśli tylko uda mi się trafić na niezamieszkałe osobniki. Tym razem miałam takich tylko kilka więc danie było jednoosobowe. Zresztą, Żarłoczek i tak nie ma odwagi ich jeść :D
czas przygotowania : ok. 20 minut
składniki :
kilka kapeluszy muchomorów czerwieniejących
3 małe cebulki
1 czubata łyżka pokrojonego w kosteczkę podgardla wędzonego albo boczku
ok. 100 ml białego wytrawnego wina
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
do smaku - sól, pieprz ziołowy
sposób przygotowania : grzyby dokładnie umyłam, osuszyłam, pokroiłam kapelusze na ćwiartki. Cebulki oczyściłam, pokroiłam w krążki.
Rozgrzałam patelnię. Wrzuciłam pokrojone podgardle a gdy się zrumieniło i wytopiło skwarki zdjęłam na talerzyk a na patelnię położyłam grzyby, smażyłam aż zrumieniły się z obu stron. Dodałam cebulkę, zeszkliłam. Dołożyłam z powrotem skwarki, doprawiłam solą i ziołowym pieprzem, wlałam porządny chlust wina i dusiłam kilka minut.. Na koniec dosypałam natkę pietruszki. Zjadłam po prostu z chlebem.
Proste, smaczne, szybkie a mina innych grzybiarzy widzących w moim koszyku nakrapiane muchomory po prostu bezcenna ! :D
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/07/muchomory-duszone-z-cebulka-i-biaym.html