ßßß Cookit - przepis na Galaretka winna z truskawkami i akacją

Galaretka winna z truskawkami i akacją

nazwa

Wykonanie

Po imprezie urodzinowej pewnej pani zostało w jednej z butelek trochę wina musującego. Jakąś dobę w chłodzie i zabezpieczonej butelce wytrzyma bez szkody, ale dłużej nie chciałam go tak zostawiać. Pomysł przyszedł gdy kupowałam świeże truskawki . . . Taaaak, pomarańczowe wino, owoce, kwiaty - to będzie dobre połączenie !
Wpis dołączam do akcji Kwiatożercy 2013
czas przygotowania : ok. 20 minut + kilka godzin chłodzenia
składniki :
500 ml wina musującego Burnarj
250 ml przegotowanej wody
ok. 1/3 - 1/2 szkl. cukru
4 łyżeczki żelatyny (według producenta ilość na 1 l płynu)
sok z połowy cytryny
ok. 1/2 kg świeżych truskawek
czubata szklanka płatków kwiatów akacji - robinii akacjowej, bez szypułek
sposób przygotowania : truskawki opłukałam, osuszyłam, usunęłam szypułki a owoce pokroiłam na ćwiartki. Żelatynę zalałam zimną wodą a gdy napęczniała podgrzałam żeby zupełnie się rozpuściła. Dodałam do niej troszkę soku z cytryny i cukier - ilość wedle uznania - ja wino miałam wytrawne a truskawki nie były bardzo słodkie, poza tym zależy jak słodkie desery lubicie. Płyn przestudziłam a następnie zmieszałam ze schłodzonym mocno winem.
Naszykowałam szklaną misę i w niej wymieszałam mieszankę słodzonej wody i wina z kawałkami truskawek oraz kwiatami akacji. Naczynie odstawiłam do lodówki na kilka godzin a zanim całość zaczęła tężeć 2 - 3 razy delikatnie przemieszałam żeby owoce i płatki w miarę równomiernie rozłożyły się w galaretce. Radzę zastanowić się na doborem miski żeby cała zawartość się w niej zmieściła a jednak nie wypełniała naczynia po brzegi bo wtedy łatwiej będzie później deser wyjąć.
Żeby wyjąć galaretę przyłożyłam odwróconą miskę do talerza i przykryłam na chwilę gorącą ściereczką - najpierw ją zmoczyłam, odcisnęłam i zagrzałam przez minutę w kuchence mikrofalowej. Czynność musiałam powtarzać kilka razy żeby galareta powoli sama wysunęła się z naczynia. Przybrałam bitą śmietaną, świeżą pomarańczą i melisą.
Taki deser podaje się krojąc go na części jak tort. Można też przygotować go w indywidualnych pucharkach. Oczywiście nie podajemy dzieciom galaretki z winem - dla młodszych łasuchów można ją zrobić na bazie np. soku jabłkowego czy pomarańczowego albo na oranżadzie.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/06/galaretka-winna-z-truskawkami-i-akacja.html