ßßß Cookit - przepis na Konfitura truskawkowa z płatkami róży

Konfitura truskawkowa z płatkami róży

nazwa

Wykonanie

Czerwiec bez truskawek zupełnie się nie liczy. Przynajmniej dla mnie. ;) Pomimo lekkiej alergii na te owoce, w sezonie pozwalam sobie na chwilę zapomnienia. Chodzę później z wysypką po zjedzeniu połowy łubianki… w końcu szczęśliwa. Przecież prawdziwe szczęście wymaga poświęceń. ;)
Trochę tego mojego czerwcowego szczęścia zamykam co roku w słoiczkach i przechowuję na zimę. Truskawkowa konfitura to prawdziwy „must have” na długie, zimowe wieczory. Dodatki mogą być różne – wanilia, kwiaty bzu czarnego, jaśmin, lawenda, rozmaryn… W tym roku padło na różę, którą uwielbiam w każdej postaci. Z truskawkami komponuje się znakomicie, jest dobrze wyczuwalna, ale nie konkuruje z ich aromatem. Zresztą, przekonajcie się sami.
Składniki:
1 kg truskawek (odszypułkowanych i umytych)
300 g cukru
naturalna pektyna (ilość zgodna z przepisem na opakowaniu)
sok z połowy cytryny
garść płatków dzikiej róży lub róży stulistnej
Truskawki kroimy w ćwiartki, przekładamy do garnka (część z nich można rozgnieść praską do ziemniaków). Zasypujemy cukrem i zostawiamy na chwilę, żeby puściły sok.
Płatki róży rozsypujemy na białym prześcieradle i czekamy, aż wszelkie żyjątka uciekną. Delikatnie płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Truskawki stawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy pektynę, sok z cytryny i gotujemy jeszcze przez około 3 minuty. Na samym końcu dorzucamy płatki róży, mieszamy aż do zaniku piany.
Gorącym dżemem napełniamy suche, wyparzone słoiczki, szczelnie zakręcamy i układamy dnem do góry na około godzinę, przykrywając je przy tym ściereczką. Po godzinie odwracamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Twoja ocena:
Przepis:
Malwinka
Data publikacji:
2017-07-01
Przygotowanie:
30M
Gotowanie/pieczenie:
15M
Całkowity czas:
45M
Średnia ocena:
5
Based on 2 Review(s)
Źródło:https://www.kuchniamalwinki.pl/2017/07/01/konfitura-truskawkowa-z-platkami-rozy