Wykonanie
Zrobienie domowego zakwasu jest tak
banalne, że aż zastanawiałam się czy w ogóle pisać o tym. Zresztą mnóstwo osób woli kupić gotowy w sklepie i nie zawracać sobie głowy. Ale wystarczy raz zakisić żur samemu raz żeby zobaczyć różnicę i więcej nie używać tego sklepowego.
czas przygotowania : 3 minuty + kilka dni kiszeniaskładniki :1 - 1,5 szkl.
mąki żytniej typ 20004 ząbki
czosnkuok. 1 l przegotowanej, ciepłej
wody2
liście laurowe,4 - 5 ziarenek
ziela angielskiego,1 sucha kromka
chleba żytniego na zakwasiesposób przygotowania :
mąkę wsypałam do szklanego słoja - można też kisić żur w kamiennym garnku. Wlałam letnią, przegotowaną
wodą. Dorzuciłam obrane ząbki
czosnku,
przyprawy i kromkę ususzonego
chleba na zakwasie. Naczynie przykryłam gazą i obwiązałam żeby nie spadła. Odstawiłam w ciepłe miejsce czyli po prostu na kuchenny blat bo mam ciepłą kuchnię. Zakwas kisił się mniej 3 - 5 dni i po takim czasie trzeba go spróbować - jeśli jest wystarczająco kwaśny dla Was to gotowe a jeśli nie to może postać jeszcze 2 - 3 dni.Zakiszony żur zlałam do słoika przecedzając przez sito - najpierw zdjęłam kożuch z wierzchu. Jeśli nie zużyję całego od razu to resztę trzymam w zamkniętym słoiku w lodówce.Kilka osób mnie pytało o zakwas więc wstawiam przepis chociaż zdjęcie stare i fatalne, sprzed chyba roku, ale postaram się je niedługo podmienić :)