ßßß Cookit - przepis na Zakwas na żur

Zakwas na żur

nazwa

Wykonanie

Zrobienie domowego zakwasu jest tak banalne, że aż zastanawiałam się czy w ogóle pisać o tym. Zresztą mnóstwo osób woli kupić gotowy w sklepie i nie zawracać sobie głowy. Ale wystarczy raz zakisić żur samemu raz żeby zobaczyć różnicę i więcej nie używać tego sklepowego.
czas przygotowania : 3 minuty + kilka dni kiszenia
składniki :
1 - 1,5 szkl. mąki żytniej typ 2000
4 ząbki czosnku
ok. 1 l przegotowanej, ciepłej wody
2 liście laurowe,
4 - 5 ziarenek ziela angielskiego,
1 sucha kromka chleba żytniego na zakwasie
sposób przygotowania : mąkę wsypałam do szklanego słoja - można też kisić żur w kamiennym garnku. Wlałam letnią, przegotowaną wodą. Dorzuciłam obrane ząbki czosnku, przyprawy i kromkę ususzonego chleba na zakwasie. Naczynie przykryłam gazą i obwiązałam żeby nie spadła. Odstawiłam w ciepłe miejsce czyli po prostu na kuchenny blat bo mam ciepłą kuchnię. Zakwas kisił się mniej 3 - 5 dni i po takim czasie trzeba go spróbować - jeśli jest wystarczająco kwaśny dla Was to gotowe a jeśli nie to może postać jeszcze 2 - 3 dni.
Zakiszony żur zlałam do słoika przecedzając przez sito - najpierw zdjęłam kożuch z wierzchu. Jeśli nie zużyję całego od razu to resztę trzymam w zamkniętym słoiku w lodówce.
Kilka osób mnie pytało o zakwas więc wstawiam przepis chociaż zdjęcie stare i fatalne, sprzed chyba roku, ale postaram się je niedługo podmienić :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/03/zakwas-na-zur.html