Wykonanie
Zawsze mam problem z odróżnieniem zwykłych babeczek od muffinek - zresztą, to trochę mało istotne jak je nazywać. Do swoich
jajka ubijałam więc to już chyba babeczki . . . ale piekłam w muffinkowej formie więc trochę jednak muffinki :D Jedne i drugie znikają u nas szybciutko i po tych też już ślad zaginął :) Nawet powtórki nieudanego zdjęcia nie mogłam zrobić . . .
składniki:2
jajka180 g zwykłego
cukru150 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej85 g
mąki pszennej luksusowej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia - 5g8 g naturalnego
kakao1 łyżeczka
cynamonu mielonego125 ml
oleju roślinnego2 duże, kwaskowe
jabłkakilka łyżeczek
cukru perlistego
sposób przygotowania:
mąki wymieszałam z
kakao,
proszkiem do pieczenia,
solą i
cynamonem - przesiałam.
Jabłka obrałam i pokroiłam w dużą kostkę.
Jajka ubiłam mikserem z
cukrem na bardzo puszystą masą. Dalej, mieszając już łyżką , dodałam
olej i składniki sypkie - starannie, ale delikatnie wszystko połączyłam. - wmieszałam kawałki
owoców.Ciasto nakładałam do muffinkowej formy spryskanej lekko tłuszczem. Wierzch każdej babeczki posypałam
cukrem perlistym. Piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.