ßßß Cookit - przepis na Karkówka pieczona, do chleba

Karkówka pieczona, do chleba

nazwa

Wykonanie

Wszyscy wiedzą jakie mamy wędliny w sklepie. Te najbardziej popularne i tańsze mają w sobie niewiele mięsa a te rzeczywiście lepsze są bardzo drogie.
I dlatego lepiej kupić samemu kawałek mięsa, dobrze je doprawić i upiec. Potem, po schłodzeniu, można je jeść krojąc w cienkie plasterki jak baleron czy szynkę albo pokroić grubiej na porcje i podać na ciepło z jakimś sosem. A zestaw przypraw zależy tylko od naszej inwencji, ja wykorzystałam (o zgrozo :D) gotową mieszankę.
składniki:
ok. 2 kg karkówki wieprzowej bez kości
4 - 6 łyżek przyprawy "grill pikantny" albo innej ostrej mieszanki przypraw
2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego
1 łyżeczka czosnku suszonego zmielonego
4 - 6 łyżek oleju
sposób przygotowania: Karkówkę wieprzową opłukałam i osuszyłam. Aby mięso pozostało foremne obwiązałam je sznureczkiem kuchennym nadając pożądany kształt. Przyprawy zmieszałam z olejem i mieszaniną natarłam dobrze mięso. Zawinęłam je w folię i odłożyłam do lodówki na min. 12 godzin a najlepiej nawet na 24 h . Następnie ułożyłam je na blaszce do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 st.C. Po 20 min. zmniejszyłam temperaturę do 180 st.C i piekłam dalej ok.1,5 - 2 godziny podlewając najpierw niewielką ilością gorącej wody a potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i zostawiłam do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc. Dopiero następnego dnia porozcinałam sznurek i pokroiłam mięso w plasterki.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/03/karkowka-pieczona-do-chleba.html