Wykonanie
PDF
Danie dość czasochłonne ze względu na metodę przygotowania, jednakże bardzo smaczne i niesamowicie efektowne.Składniki:60 dkg.
karkówki bez kości5 - 6 ząbków
czosnkuzielony marynowany
pieprz2 łyżeczki
kolorowego pieprzułyżeczka
musztardy (sarepska lub stołowa)łyżeczka
przyprawy do
karkówkiolej2 średnie
cebulePrzygotowanie:1.
Mięso nakłuwamy
ostrym wąskim nożem lub szpikulcem. W każdą szparkę wkładamy ćwierć ząbka
czosnku i duże ziarenko
zielonego pieprzu.2. Przygotowujemy marynatę: 2 łyżeczki świeżo mielonego
kolorowego pieprzu mieszamy z łyżeczką
musztardy, dwiema łyżkami
oleju, łyżeczką marynaty
zielonego pieprzu i łyżeczką
przyprawy do
karkówki.3.
Mięso dokładnie nacieramy marynatą, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do mikrofalówki ustawionej na funkcję grill .4. Co ok 15 - 20 minut zaglądamy do pieczeni podlewając ją wytwarzającym się sosem. Po ok. 45 minutach przekładamy na drugą stronę by równomiernie się spiekła.5. Gdy
karkówka zaczyna dochodzić (po ok. godzinie) dodajemy do niej pokrojoną w piórka
cebulę i grillujemy jeszcze 30 minut.6. Podajemy z ziemniaczkami i
cebulką.RADA: Można użyć również piekarnika z funkcją grilla, jednak wtedy czas pieczenia się skróci.Smacznego!!!PDF