Wykonanie
28 Kwiecień 2015Witam. Dzisiaj polecam przepis na
łopatkę wieprzową która przygotowałam na duże rodzinne spotkanie, niestety w pospiechu nie zrobiłam zdjęcia już gotowej potrawy. Myślę, że ważny jest przepis. Jest to duża porcja.

SKŁADNIKI:2 kg
łopatki wieprzowej bez kości1 op.
przyprawy do
karkówki4 łyżki
oleju2 łyżki
musztardy4 ząbki
czosnkupieprzPRZYGOTOWANIE;

Marynata;
olej,
musztardę,
przyprawę do
karkówki , 2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno pokrojony wszystko mieszamy i nacieramy nasza
łopatkę. Ja miałam dwa kawałki. Pozostały
czosnek kroimy na większe paski i dodajemy do
mięsa. Wszystko jeszcze raz nacieramy i zostawiamy w misce na 24 godz.w chłodnym miejscu. Musimy pamiętać o przykryciu miski.

Wkładamy
mięso do rękawa, dobrze związujemy, układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy.Jest to duża porcja, ja piekłam przez 2 godz w temperaturze 160 C. Po tym czasie wyjęłam
łopatkę z woreczków i zostawiłam w piekarniku do wystudzenia - wyłączony piekarnik. Gdy
mięso już lekko ostygnie kroimy na porcje. Z soku można zrobić sos. Gotowe i pyszne.SMACZNEGO !!!