ßßß
SKŁADNIKI:2 kg łopatki wieprzowej bez kości1 op. przyprawy do karkówki4 łyżki oleju2 łyżki musztardy4 ząbki czosnkupieprzPRZYGOTOWANIE;
Marynata; olej, musztardę, przyprawę do karkówki , 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno pokrojony wszystko mieszamy i nacieramy nasza łopatkę. Ja miałam dwa kawałki. Pozostały czosnek kroimy na większe paski i dodajemy do mięsa. Wszystko jeszcze raz nacieramy i zostawiamy w misce na 24 godz.w chłodnym miejscu. Musimy pamiętać o przykryciu miski.
Wkładamy mięso do rękawa, dobrze związujemy, układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy.Jest to duża porcja, ja piekłam przez 2 godz w temperaturze 160 C. Po tym czasie wyjęłam łopatkę z woreczków i zostawiłam w piekarniku do wystudzenia - wyłączony piekarnik. Gdy mięso już lekko ostygnie kroimy na porcje. Z soku można zrobić sos. Gotowe i pyszne.SMACZNEGO !!!