ßßß Cookit - przepis na Krem budyniowy z persymoną

Krem budyniowy z persymoną

nazwa

Wykonanie

Na weekend przed świętami zrobiłam deser bo przecież bez deseru nie da rady :) Zapodział się jakoś w szaleństwie przed - i świątecznym. Wyszedł super , nie za słodki, chociaż następnym razem dodam chyba więcej soku z cytryny bo persymona sama w sobie jest mało wyrazista.
składniki:
KREM - 1 op. budyniu w proszku czekoladowego
1,25 szkl. mleka
3 łyżki cukru
1/2 szkl. śmietanki kremówki
1 łyżeczka przyprawy z młynka 'karmel z wanilią'
MASA OWOCOWA - 2 duże persymony
sok z połowy niedużej cytryny
3 łyżeczki galaretki pomarańczowej w proszku + 4 łyżki wody
PRZYBRANIE - 3 łyżki śmietanki kremówki
5 kostek czekolady gorzkiej
cukrowe gwiazdki
przyprawa 'karmel z wanilią'
sposób przygotowania: proszek budyniowy rozmieszałam dokładnie w zimnym mleku, dodałam cukier i cały czas energicznie mieszając doprowadziłam do wrzenia, gotowałam kilka minut. Przelałam do miski i szczelnie przykryłam folią, odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
Zimny budyń zmiksowałam. W drugim naczyniu ubiłam na sztywno śmietankę dodając karmel z wanilią. Przy pomocy łyżki wmieszałam ją do budyniu.
Persymony umyłam i cieniutko obrałam. Miąższ zmiksowałam trochę, ale nie na gładko. Galaretkę rozpuściłam w gorącej wodzie i dodałam do owoców, wymieszałam i odstawiłam do lodówki żeby nieco stężała.
Obie części deseru nakładałam na przemian w szklaneczkach. Przybrałam czekoladą roztopioną na parze i wymieszaną ze śmietanką, oprószyłam przyprawą i posypałam gwiazdkami. Pycha :D
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/12/krem-budyniowy-z-persymona.html