Wykonanie
Jak się rozpędziłam to nasmażyłam za dużo kotletów. Zostały 2 i trzeba było coś z nimi zrobić. Zrobiłam więc
sałatkę na kolację, i to jaką pyszną ! Chyba częściej muszę smażyć więcej kotletów :-)

składniki:2 kotlety
schabowe usmażone w panierce z
otrębów i ostudzone1/2 główki
sałaty lodowej2 grapefruity czerwone1 - 2
gruszki1/2 pęczka
natki pietruszki1 - 2 łyżeczki
sok z cytryny2 łyżki
oleju słonecznikowego1 łyżeczka
miodu płynnegodo smaku:
sól morska,
pieprz kolorowy mielonysposób przygotowania: Grapefruity umyłam, okroiłam ze skórki i wyfiletowałam cząstki miąższu.
Sałatę pokroiłam w cienkie paski.
Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w plasterki. Pokrojone składniki przełożyłam do miski. Dodałam grubo posiekaną
natkę i kotlety pokrojone w paski.Z soku wyciśniętego z pozostałości grapefruitów,
soku z cytryny,
oleju i
miodu zrobiłam sos. Doprawiłam go
solą morską i
pieprzem, polałam
sałatkę i wymieszałam. Było bardzo smacznie i ciekawie. Lekka goryczka grapefruita świetnie komponowała się ze
słodyczą gruszki i chrupiącą
sałatą a
mięso spowodowało, że
sałatka stała się pełnym, samodzielnym i pożywnym daniem.