Wykonanie
Zdrowe i smaczne przekąski do wieczornego filmu, czy to możliwe? Ależ tak.
Chipsy gruszkowe będą idealne dla małych i dużych. Są doskonałym zamiennikiem dla tradycyjnych, tłustych i bardzo kalorycznych
chipsów.
Proste w przygotowaniu, a dobrze przechowywane będą przypominać jesienne smaki przez cały rok. Wybierzmy
owoce niezbyt soczyste, ale dojrzałe aby
chipsy były najsmaczniejsze.Składniki:5
gruszeksok z cytrynyPrzygotowanie:
Gruszki myjemy i kroimy na cienkie plastry. Skraplamy
sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Wykładamy na suchą ściereczkę lub papierowy ręcznik i pozostawiamy na chwilę aby nadmiar soku wyciekł. Przekładamy na blachę lub do suszarki na
grzyby. W piekarniku suszymy
gruszki w temperaturze około 50 stopni. Suszymy tak długo aż będą suche i elastycznie, około kilku godzin.
Gdy
gruszki będą już suche możemy dodać dla smaku
cynamon,
cukier puder czy sproszkowany kandyzowany
imbir. W zależności od naszych upodobań.