Wykonanie
            Lubię bawić się 
barwieniem ciasta na pierogi, kluski czy 
makaron. Efekty są kolorowe i smaczne. I mina domowników kiedy podaję im coś niecodziennie wyglądającego - bezcenna :-)

składniki:CIASTO - 1 
jajko3 łyżeczki 
koncentratu pomidorowego dobrej jakości3 łyżki gorącej 
wodyok. 1 , 5 szklanki 
mąki pszennej wrocławskiej1/4 łyżeczki 
soliFARSZ - 1/2 
cebulikawałek 10 cm grubej 
kaszanki wiejskiej5 łyżek 
sosu meksykańskiego ze słoika1 łyżeczka 
kasza mannyDODATKOWO - 
kukurydza konserwowa1 , 5 szklanki 
sosu meksykańskiegosposób przygotowania: Koncentrat wymieszałam z 
solą, 
jajkiem i 
wodą. Mieszając dosypywałam stopniowo 
mąkę i zagniotłam elastyczne ciasto. Odłożyłam je na ok. 30 min. pod przykryciem. 
Kaszankę (miałam taką grubą, wiejską) obrałam z osłonki, pokroiłam w kostkę. 
Cebulę posiekałam. Na gorącą suchą patelnię wrzuciłam 
kaszankę a gdy lekko się zagrzała i wytopił tłuszcz dodałam 
cebulę i smażyłam razem ok. 2 - 3 min. mieszając żeby się nie przypaliło. Następnie dodałam 
sos meksykański (użyłam takiego ze słoika f-my Łowicz) i dalej smażyłam odparowując nieco masę żeby zgęstniała. Odstawiłam do przestudzenia. Jeśli będzie Wam się wydawać, że jest zbyt rzadka można dodać troszkę 
suchej kaszy manny.Ciasto rozwałkowywałam niezbyt cienko, wykrawałam duże koła. Na każde nałożyłam łyżkę farszu i zlepiłam dokładnie brzegi tworząc dość szeroki rant. Nożyczkami nacięłam go w ząbki - ostrożnie, żeby nie przeciąć ciasta aż do farszu. Pierogi gotowałam w osolonym wrzątku przez ok. 10 min., ale 
woda ma tylko lekko wrzeć. Sos podgrzałam, wyłożyłam na talerze i posypałam 
kukurydzą. Ułożyłam po 3 - 4 pierogi i udekorowałam talerz 
zieleniną dla kontrastu. Podałam na gorąco.Z tej ilości składników zrobiłam 10 dużych pierogów.