ßßß Cookit - przepis na Pierogi jak kogucie grzebyki

Pierogi jak kogucie grzebyki

nazwa

Wykonanie

Lubię bawić się barwieniem ciasta na pierogi, kluski czy makaron. Efekty są kolorowe i smaczne. I mina domowników kiedy podaję im coś niecodziennie wyglądającego - bezcenna :-)
składniki:
CIASTO - 1 jajko
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego dobrej jakości
3 łyżki gorącej wody
ok. 1 , 5 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
1/4 łyżeczki soli
FARSZ - 1/2 cebuli
kawałek 10 cm grubej kaszanki wiejskiej
5 łyżek sosu meksykańskiego ze słoika
1 łyżeczka kasza manny
DODATKOWO - kukurydza konserwowa
1 , 5 szklanki sosu meksykańskiego
sposób przygotowania: Koncentrat wymieszałam z solą, jajkiem i wodą. Mieszając dosypywałam stopniowo mąkę i zagniotłam elastyczne ciasto. Odłożyłam je na ok. 30 min. pod przykryciem. Kaszankę (miałam taką grubą, wiejską) obrałam z osłonki, pokroiłam w kostkę. Cebulę posiekałam. Na gorącą suchą patelnię wrzuciłam kaszankę a gdy lekko się zagrzała i wytopił tłuszcz dodałam cebulę i smażyłam razem ok. 2 - 3 min. mieszając żeby się nie przypaliło. Następnie dodałam sos meksykański (użyłam takiego ze słoika f-my Łowicz) i dalej smażyłam odparowując nieco masę żeby zgęstniała. Odstawiłam do przestudzenia. Jeśli będzie Wam się wydawać, że jest zbyt rzadka można dodać troszkę suchej kaszy manny.
Ciasto rozwałkowywałam niezbyt cienko, wykrawałam duże koła. Na każde nałożyłam łyżkę farszu i zlepiłam dokładnie brzegi tworząc dość szeroki rant. Nożyczkami nacięłam go w ząbki - ostrożnie, żeby nie przeciąć ciasta aż do farszu. Pierogi gotowałam w osolonym wrzątku przez ok. 10 min., ale woda ma tylko lekko wrzeć. Sos podgrzałam, wyłożyłam na talerze i posypałam kukurydzą. Ułożyłam po 3 - 4 pierogi i udekorowałam talerz zieleniną dla kontrastu. Podałam na gorąco.
Z tej ilości składników zrobiłam 10 dużych pierogów.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/pierogi-jak-kogucie-grzebyki.html