Wykonanie
Lubię bawić się
barwieniem ciasta na pierogi, kluski czy
makaron. Efekty są kolorowe i smaczne. I mina domowników kiedy podaję im coś niecodziennie wyglądającego - bezcenna :-)
składniki:CIASTO - 1
jajko3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego dobrej jakości3 łyżki gorącej
wodyok. 1 , 5 szklanki
mąki pszennej wrocławskiej1/4 łyżeczki
soliFARSZ - 1/2
cebulikawałek 10 cm grubej
kaszanki wiejskiej5 łyżek
sosu meksykańskiego ze słoika1 łyżeczka
kasza mannyDODATKOWO -
kukurydza konserwowa1 , 5 szklanki
sosu meksykańskiegosposób przygotowania: Koncentrat wymieszałam z
solą,
jajkiem i
wodą. Mieszając dosypywałam stopniowo
mąkę i zagniotłam elastyczne ciasto. Odłożyłam je na ok. 30 min. pod przykryciem.
Kaszankę (miałam taką grubą, wiejską) obrałam z osłonki, pokroiłam w kostkę.
Cebulę posiekałam. Na gorącą suchą patelnię wrzuciłam
kaszankę a gdy lekko się zagrzała i wytopił tłuszcz dodałam
cebulę i smażyłam razem ok. 2 - 3 min. mieszając żeby się nie przypaliło. Następnie dodałam
sos meksykański (użyłam takiego ze słoika f-my Łowicz) i dalej smażyłam odparowując nieco masę żeby zgęstniała. Odstawiłam do przestudzenia. Jeśli będzie Wam się wydawać, że jest zbyt rzadka można dodać troszkę
suchej kaszy manny.Ciasto rozwałkowywałam niezbyt cienko, wykrawałam duże koła. Na każde nałożyłam łyżkę farszu i zlepiłam dokładnie brzegi tworząc dość szeroki rant. Nożyczkami nacięłam go w ząbki - ostrożnie, żeby nie przeciąć ciasta aż do farszu. Pierogi gotowałam w osolonym wrzątku przez ok. 10 min., ale
woda ma tylko lekko wrzeć. Sos podgrzałam, wyłożyłam na talerze i posypałam
kukurydzą. Ułożyłam po 3 - 4 pierogi i udekorowałam talerz
zieleniną dla kontrastu. Podałam na gorąco.Z tej ilości składników zrobiłam 10 dużych pierogów.