ßßß Cookit - przepis na Żytnie kajzerki

Żytnie kajzerki

nazwa

Wykonanie

Właściwie to mój pierwszy wypiek z tej mąki - żytnia typ 720. Ciasto wychodzi dość kleiste, takie gliniaste i bałam się, że bułki też takie będą, ale nic takiego się nie zdarzyło! Bułeczki wyszły dość puszyste, delikatne i bardzo smaczne.
składniki:
3 czubate szkl. mąki żytniej typ 720 (szkl. poj. 250 ml)
3 dkg świeżych drożdży
1/3 szkl. mleka
1/2 szkl. maślanki
10 dkg rozpuszczonego masła albo margaryny
1,5 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 żółtko
sposób przygotowania: drożdże roztarłam z cukrem, dolałam ciepłe mleko, wymieszałam i odstawiłam żeby zaczyn zaczął rosnąć. Do miski wsypałam mąkę, dodałam sól. Jajko i żółtko roztrzepałam z maślanką, dolałam do mąki. Dolałam też rozczyn i lekko ciepły tłuszcz. Wyrobiłam dość miękkie ciasto - jeśli będzie się bardzo lepić to można dosypać jeszcze trochę mąki, ale niedużo bo ten typ tak ma, że ciasto jest dość klejące....
Odstawiłam ciasto w misce przykrytej ściereczką na ok. 1,5 godziny żeby wyrosło. Następnie zagniotłam je lekko, podzieliłam na 12 części oprószając mąką. Z każdej uformowałam kulkę, lekko je spłaszczyłam i ostrzem noża zrobiłam nacięcia na krzyż. Ułożyłam bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiłam na 15 min.. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam mlekiem i posypałam odrobiną mąki żytniej typ 2000. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, studziłam na kratce
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/zytnie-kajzerki.html