Wykonanie
Papryka aktualnie wszędzie jest w dobrej cenie, a nawet w marketach można kupić ją tanio i naprawdę ładną. Postanowiłam spróbować w tym roku zrobić po raz pierwszy
paprykę konserwową. Mój wybór padł na przepis Kasi - klik, która też udzieliła mi cennych rad odnośnie pasteryzacji w piekarniku (w przepisie podzieliłam się nimi z
Wami).
Kasiu dziękuję! Nie
mogę doczekać się aż otworzymy zimą pierwsze słoiki.inspiracja
około 3 kg
paprykimarynata :15 szklanek
wody1 i 3/4 szklanki
octu spirytusowego 10%2 szklanki
cukru4 łyżeczki niejodowanej
soli25 kulek
ziela angielskiego2 łyżeczki ziaren
pieprzu czarnego12
liści laurowych5 łyżeczek
gorczycydo każdego słoika po:3 łyżki
oleju rzepakowegoPrzygotowanie rozpoczynam od wyparzenia słoików i zakrętek (słoiki wstawiam do nienagrzanego piekarnika, ustawiam 125 st.C. i kiedy piekarnik osiągnie temp. to piekę słoiki przez 20 minut; zakrętki zalewam wrzątkiem i wycieram papierem).Kiedy piekarnik się nagrzewa pokroić
papryki na 8 części i pozbawić je zielonych części i nasionek.Wyjąć słoiki z piekarnika, wkładać w nie ciasno kawałki
papryk.Składniki marynaty zagotować i gotować przez 10 minut.Wrzącą marynatą zapełniać słoiki (dzięki temu
papryka zmięknie), a do każdego słoika na górę wlewać 3 łyżki
oleju.Następnie szczelnie zamknąć (wcześniej obetrzeć papierem ranty słoików by nie były mokre).Piekarnik powinien być nagrzany do 125 st.C. - włożyć wypełnione słoiki do piekarnika i pasteryzować, czyli piec przez 30 minut.Wyjąć, pozostawić do ostudzenia - nie trzeba odwracać ich do góry dnem.Wyszło mi 6 dużych słoików.