ßßß
700-800 g puree z dyni (jak zrobić)1 kg twarogu, sera wiaderkowego2 budynie śmietankowe6 jajek250 g cukru pudru + 2 łyżki cukru waniliowegogotowa masa kajmakowa toffitabliczka białej czekoladyDo misy miksera włożyć puree z dyni, twaróg i wsypać budynie, wymieszać.Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, ciągle miksując.Wsypać cukier puder i cukier waniliowy, zmiksować na gładką masę.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku do 160 st.C. na termoobiegu przez 1 godz. 20 min - ale po godzinie zerknąć, czy wierzch nie ciemnieje za mocno - wtedy przykryć folią ciasto i dopiekać dalej aż powierzchnia sernika będzie ścięta.Wyłączyć piekarnik i studzić z uchylonymi drzwiczkami jeszcze w środku przez 10 minut.Całkowicie wystudzony zostawić na noc lub na cały dzień w lodówce.Wierzch posmarować gotową masą kajmakową o smaku toffi, w między czasie w kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę.Czekoladę przełożyć do szprycy z zakrętką do pisania - na serniku narysować ślimaka, a następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągać od środka do zewnątrz (jakbyśmy dzielili pizzę lub rysowali przekątne).

