Wykonanie
Serniki nie cieszą się w moim domu powodzeniem, ale taki
dyniowy, soczyście
pomarańczowy, iście jesienny, a jednak
słoneczny zachęca każdego do zanurzenia łyżeczki. Do zrobienia sernika potrzebne jest puree z dyni (klik). Przepis zaczerpnęłam od Ewy . Taki sernik to smaczna propozycja na Halloween - więcej przepisów na Halloween tutaj .inspiracja

700-800 g puree z dyni (jak zrobić)1 kg
twarogu,
sera wiaderkowego2 budynie
śmietankowe6
jajek250 g
cukru pudru + 2 łyżki
cukru waniliowegogotowa masa kajmakowa
toffitabliczka
białej czekoladyDo misy miksera włożyć puree z dyni,
twaróg i wsypać budynie, wymieszać.Stopniowo dodawać
jajka, jedno po drugim, ciągle miksując.Wsypać
cukier puder i
cukier waniliowy, zmiksować na gładką masę.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto.Piec w nagrzanym piekarniku do 160 st.C. na termoobiegu przez 1 godz. 20 min - ale po godzinie zerknąć, czy wierzch nie ciemnieje za mocno - wtedy przykryć folią ciasto i dopiekać dalej aż powierzchnia sernika będzie ścięta.Wyłączyć piekarnik i studzić z uchylonymi drzwiczkami jeszcze w środku przez 10 minut.Całkowicie wystudzony zostawić na noc lub na cały dzień w lodówce.Wierzch posmarować gotową masą kajmakową o smaku
toffi, w
między czasie w kąpieli
wodnej roztopić
białą czekoladę.
Czekoladę przełożyć do szprycy z zakrętką do pisania - na serniku narysować
ślimaka, a następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągać od środka do zewnątrz (jakbyśmy dzielili pizzę lub rysowali przekątne).


