ßßß Cookit - przepis na Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

nazwa

Wykonanie

Serniki nie cieszą się w moim domu powodzeniem, ale taki dyniowy, soczyście pomarańczowy, iście jesienny, a jednak słoneczny zachęca każdego do zanurzenia łyżeczki. Do zrobienia sernika potrzebne jest puree z dyni (klik). Przepis zaczerpnęłam od Ewy . Taki sernik to smaczna propozycja na Halloween - więcej przepisów na Halloween tutaj .
inspiracja
700-800 g puree z dyni (jak zrobić)
1 kg twarogu, sera wiaderkowego
2 budynie śmietankowe
6 jajek
250 g cukru pudru + 2 łyżki cukru waniliowego
gotowa masa kajmakowa toffi
tabliczka białej czekolady
Do misy miksera włożyć puree z dyni, twaróg i wsypać budynie, wymieszać.
Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, ciągle miksując.
Wsypać cukier puder i cukier waniliowy, zmiksować na gładką masę.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 160 st.C. na termoobiegu przez 1 godz. 20 min - ale po godzinie zerknąć, czy wierzch nie ciemnieje za mocno - wtedy przykryć folią ciasto i dopiekać dalej aż powierzchnia sernika będzie ścięta.
Wyłączyć piekarnik i studzić z uchylonymi drzwiczkami jeszcze w środku przez 10 minut.
Całkowicie wystudzony zostawić na noc lub na cały dzień w lodówce.
Wierzch posmarować gotową masą kajmakową o smaku toffi, w między czasie w kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę.
Czekoladę przełożyć do szprycy z zakrętką do pisania - na serniku narysować ślimaka, a następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągać od środka do zewnątrz (jakbyśmy dzielili pizzę lub rysowali przekątne).
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/10/sernik-dyniowy.html