Wykonanie
Kompot z suszu od lat gościł na
stole wigilijnym u mojej babci. Oprócz tego, że jest bardzo smaczny jest również zdrowy, ponieważ reguluje trawienie. Wigilijny kompot z suszu przygotowałam po raz pierwszy sama, wykorzystałam
suszone jabłka (przepis), które sama zrobiłam, dodałam dużo
cynamonu i gwiazdki
anyżu odświeżając rodzinne smaki.

3 l
wodysuszone owoce:
jabłka,
gruszki,
śliwki,
daktyle,
morele,
żurawina (w
sumie około 300 g)2 laski
cynamonu2 gwiazdki
anyżukilka
goździkówpół szklanki
cukru2 łyżki
mioduDo garnka wlać
wodę i dodać wszystkie
owoce. Im więcej damy ciemnych
owoców, jak
śliwki tym kompot będzie miał ciemniejszy kolor.Wrzucić
cynamon,
anyż,
goździki i dosypać
cukier.Od momentu wrzenia gotować około 20 minut aż
owoce będą miękkie.Zestawić garnek z palnika, dodać
miód, wymieszać.Kompot można przelać do dzbanka i podawać ciepły, chociaż ja wolę taki schłodzony z lodówki.

Przy okazji wrzucam materiał z
radia, w którym się wypowiadałam na temat świątecznych potraw.