ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie

Kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

przepis od chmurki
1 jajko (zwiększając proporcje, liczba jajek pozostaje niezmienna)
600 g ugotowanych ziemniaków
150 g mąki ziemniaczanej
boczek i cebulka
Ugotowane, ostygnięte ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Podzielić w misce ziemniaki na 4 części. 1 część wyjąć położyć na górę pozostałych.
Do pustego miejsca nasypać mąki (cała dziura powinna być zasypana mąką).
Wymieszać i dodać jajko.
Lepić kuleczki, spłaszczać i zrobić dziurkę np. końcem widelca.
Wrzucić do osolonego wrzątku.
Jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3-4min.
Podsmażyć boczek i cebulkę na patelni.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2011/02/kluski-slaskie.html