ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie z boczkiem według Roberta Makłowicza.

Kluski śląskie z boczkiem według Roberta Makłowicza.

nazwa

Wykonanie

O kluskach śląskich marzyłam już od dawna. Wreszcie udało mi się zrobić ;) Tym razem wersja według Roberta Makłowicza.
Potrzebne składniki:
1 kg ziemniaków,
szklanka mąki ziemniaczanej,
żółtko,
cebula,
masło,
sól,
boczek
Sposób wykonania:
Boczek przesmażamy na patelni.
Dodajemy cebulę.
Czekamy aż się zarumienią.
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Możemy zmielić w maszynce albo dokładnie rozdusić widelcem.
Dodajemy szklankę mąki ziemniaczanej oraz szczyptę soli.
Dodajemy żółtko.
Zagniatamy ciasto.
Formujemy z ciasta wałki, tworzymy kulki i w każdej robimy wglębienie kciukiem.
Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie.
Od wypłynięcia kilka minut gotujemy.
Polewamy tłuszczem z cebulką i boczkiem
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/03/kluski-slaskie-z-boczkiem-wedug-roberta.html