Wykonanie
O kluskach śląskich marzyłam już od dawna. Wreszcie udało mi się zrobić ;) Tym razem wersja według Roberta Makłowicza.
Potrzebne składniki:1 kg
ziemniaków,szklanka
mąki ziemniaczanej,
żółtko,
cebula,
masło,
sól,
boczekSposób wykonania:
Boczek przesmażamy na patelni.Dodajemy
cebulę.Czekamy aż się zarumienią.Obrane
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Możemy zmielić w maszynce albo dokładnie rozdusić widelcem.Dodajemy szklankę
mąki ziemniaczanej oraz szczyptę
soli.Dodajemy
żółtko.Zagniatamy ciasto.Formujemy z ciasta wałki, tworzymy kulki i w każdej robimy wglębienie kciukiem.Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie.Od wypłynięcia kilka minut gotujemy.Polewamy tłuszczem z
cebulką i
boczkiemSmacznego !