Wykonanie
Więc właśnie tak jak w tytule.
Madzia zrobiła idealne, po prostu doskonałe kluski śląskie (czyli w śląskiej gwarze właśnie gumiklyjzy). Już wiele
razy robiła według takiego tradycyjnego wszystkim znanego przepisu: 3 części
ziemniaków, 1 część
mąki. I zasadniczo bardzo dobre zawsze wychodziły. Ale tym razem nie wyszły bardzo dobre, tym razem wyszły idealne! Doskonałe! Takie delikatnie, miękkie, nie ciągnące się aż tak bardzo. Po prostu nie brakowało im niczego. A to za sprawą nico innych proporcji. Zatem bez dalszego zbędnego gadania podaję przepis.0,5 kg
ziemniaków (po obraniu)2
żółtkałyżka
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanejtrochę
soli do smaku
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy i miażdżymy. Dodajemy
żółtka, obie
mąki, solimy do smaku i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy z ciasta kulki (
Madzi wyszły 22 kulki) i palcem w każdej kulce robimy małe wgłębienie. Kluski śląskie bez wgłębienia się nie liczą :) Kulki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy aż wypłyną.Podajemy koniecznie ze skwarkami lub przysmażonym w kostkę
boczkiem.Smacznego!