ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie

Kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

Do klusek potrzebujemy tak jak do kopytek , ugotowanych, zmielonych ziemniaków.
Składniki:
ziemniaki zmielone- około 60 dag
mąka ziemniaczana - tyle ile stanowi 1/4 wagi ziemniaków czyli około 20 dag
2 jajka , 1 żółtko
sól , ewentualnie mąka pszenna
Zasada przy robieniu klusek śląskich jest taka ,by ugotowane, zmielone ziemniaki jakie mamy przełożyć np. do miseczki, wyjąć z całości 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać do miseczki mąkę ziemniaczaną.Teraz dokładamy odjętą część ziemniaków i dalej postępujemy jak przy wyrabianiu ciasta na kopytka.
Przygotowanie:
Uzyskaną masę ziemniaczano-mączną przekładamy na stolnicę
Wyrabiamy całość tak długo , aż wszystko się połączy
Dodajemy teraz jajka i sól - wyrabiamy energicznie
Jeśli uzyskamy masę zbyt miękką to dajmy 2- 3 łyżki pszennej
Teraz należy ciasto wyrobić jak najdokładniej i zrobić z niego jedną kulę
Dzielimy ciasto na kilka mniejszych kawałków i wałkujemy długie wałeczki
Kroimy na małe kawałki z których wyrabiamy w rękach małe kulki
Każdą kluseczkę- kulkę kładziemy na deskę stolnicy i robimy w niej palcem dziurkę
Do wody , która wrze wkładamy ostrożnie, kolejno urobione kluski , ale tak by wszystkie były wrzucone w jak najkrótszym czasie
Jeśli robienie okrągłych klusek sprawi nam trudność , spróbujmy zrobić je na drugi przedstawiony na zdjęciu sposób.
Kluski smakują z sosami albo po prostu na słodko.Z golonką też będą pyszne :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2012/03/kluski-slaskie.html