Wykonanie
Do klusek potrzebujemy tak jak do kopytek , ugotowanych, zmielonych
ziemniaków.Składniki:
ziemniaki zmielone- około 60 dag
mąka ziemniaczana - tyle ile stanowi 1/4 wagi
ziemniaków czyli około 20 dag2
jajka , 1
żółtkosól , ewentualnie
mąka pszennaZasada przy robieniu klusek śląskich jest taka ,by ugotowane, zmielone
ziemniaki jakie mamy przełożyć np. do miseczki, wyjąć z całości 1/4
ziemniaków i w to miejsce wsypać do miseczki
mąkę ziemniaczaną.Teraz dokładamy odjętą część
ziemniaków i dalej postępujemy jak przy wyrabianiu ciasta na kopytka.Przygotowanie:Uzyskaną masę ziemniaczano-mączną przekładamy na stolnicęWyrabiamy całość tak długo , aż wszystko się połączyDodajemy teraz
jajka i
sól - wyrabiamy energicznieJeśli uzyskamy masę zbyt miękką to dajmy 2- 3 łyżki pszennejTeraz należy ciasto wyrobić jak najdokładniej i zrobić z niego jedną kulęDzielimy ciasto na kilka mniejszych kawałków i wałkujemy długie wałeczkiKroimy na małe kawałki z których wyrabiamy w rękach małe kulkiKażdą kluseczkę- kulkę kładziemy na deskę stolnicy i robimy w niej palcem dziurkęDo
wody , która wrze wkładamy ostrożnie, kolejno urobione kluski , ale tak by wszystkie były wrzucone w jak najkrótszym czasieJeśli robienie okrągłych klusek sprawi nam trudność , spróbujmy zrobić je na drugi przedstawiony na zdjęciu sposób.Kluski smakują z sosami albo po prostu na słodko.Z
golonką też będą pyszne :)