Wykonanie
Prażuchy, to dziś nieco zapomniana potrawa prostej kuchni wiejskiej. Znana jest pod wieloma nazwami, w okolicach mojego rodzinnego Piotrkowa Trybunalskiego nazywa się ją prażuchy, prażoki lub dusicha. W innych regionach jest to
porka, fusier, lemieszka i moja ulubiona nazwa - psiocha:))Jeden z wariantów tej potrawy dzięki staraniom Koła Gospodyń Wiejskich z Podlesic (woj. śląskie) został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych pod wdzięczną nazwą Kluchy połom bitePotrawa jest banalnie prosta, ugotowane
ziemniaki ubija się na gładką masę wraz z zaparzoną
mąką.Z masy ziemniaczanej formuje kluski za pomocą łyżki moczonej w tłuszczu.Prażuchy podaje się okraszone zrumienionym,
wędzonym boczkiem lub usmażoną na złoto
cebulką.Są dodatkiem do kwaśnych zup, takich jak: kapuśniak, ogórkowa lub zalewajka.Doskonale smakują odsmażone na patelni - mocno przyrumienione podaje się z
kiszonym ogórkiem lub kwaśnym
mlekiem.
Składniki (porcja dla 2 lekko głodnych osób):5 dużych
ziemniaków5 czubatych łyżek
mąki pszennej1-2 łyżki
mąki ziemniaczanejkawałek
wędzonego boczku1
cebulaPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.Odcedzić
ziemniaki, pozostawiając w dnie garnka ok. 3 cm
wody.
Ziemniaki posypać
mąką pszenną, ponownie ustawić na niewielkim ogniu i przykryć pokrywkąGotować wolno ok. 10 minut, do zaparzenia
mąki.Postawić garnek na stabilnym podłożu (ja stawiam na podłodze), ubijać
ziemniaki i
mąkę za pomocą tłuczka do
ziemniaków lub pałki.
Ziemniaki należy ubijać na gładką masę przez kilka minut, aby nie zawierała grudek
mąki.Jeśli masa ziemniaczana nie jest zbyt gęsta należy dodać
mąkę ziemniaczaną.Gdy wbije się w prażuchy pałkę i można unieść wraz z nimi garnek, to znak, że masa ziemniaczana jest gotowa.Z
boczku usmażyć rumiane skwarki, a pod koniec smażenia dodać posiekaną
cebulkę.Przy pomocy łyżki zanurzonej w tłuszczu wytopionym z
boczku, formować kluski.Prażuchy podawać posypane skwarkami.Smacznego