ßßß Cookit - przepis na Prażuchy vel psiocha

Prażuchy vel psiocha

nazwa

Wykonanie

Prażuchy, to dziś nieco zapomniana potrawa prostej kuchni wiejskiej. Znana jest pod wieloma nazwami, w okolicach mojego rodzinnego Piotrkowa Trybunalskiego nazywa się ją prażuchy, prażoki lub dusicha. W innych regionach jest to porka, fusier, lemieszka i moja ulubiona nazwa - psiocha:))
Jeden z wariantów tej potrawy dzięki staraniom Koła Gospodyń Wiejskich z Podlesic (woj. śląskie) został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych pod wdzięczną nazwą Kluchy połom bite
Potrawa jest banalnie prosta, ugotowane ziemniaki ubija się na gładką masę wraz z zaparzoną mąką.
Z masy ziemniaczanej formuje kluski za pomocą łyżki moczonej w tłuszczu.
Prażuchy podaje się okraszone zrumienionym, wędzonym boczkiem lub usmażoną na złoto cebulką.
Są dodatkiem do kwaśnych zup, takich jak: kapuśniak, ogórkowa lub zalewajka.
Doskonale smakują odsmażone na patelni - mocno przyrumienione podaje się z kiszonym ogórkiem lub kwaśnym mlekiem.
Składniki (porcja dla 2 lekko głodnych osób):
5 dużych ziemniaków
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
kawałek wędzonego boczku
1 cebula
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzić ziemniaki, pozostawiając w dnie garnka ok. 3 cm wody.
Ziemniaki posypać mąką pszenną, ponownie ustawić na niewielkim ogniu i przykryć pokrywką
Gotować wolno ok. 10 minut, do zaparzenia mąki.
Postawić garnek na stabilnym podłożu (ja stawiam na podłodze), ubijać ziemniaki i mąkę za pomocą tłuczka do ziemniaków lub pałki.
Ziemniaki należy ubijać na gładką masę przez kilka minut, aby nie zawierała grudek mąki.
Jeśli masa ziemniaczana nie jest zbyt gęsta należy dodać mąkę ziemniaczaną.
Gdy wbije się w prażuchy pałkę i można unieść wraz z nimi garnek, to znak, że masa ziemniaczana jest gotowa.
Z boczku usmażyć rumiane skwarki, a pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulkę.
Przy pomocy łyżki zanurzonej w tłuszczu wytopionym z boczku, formować kluski.
Prażuchy podawać posypane skwarkami.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/09/prazuchy.html