Jest to popularny deser wywodzący sie z Austrii - gorące ciasto z jabłkami. Farsz składający się z lekko kwaskowatych jabłek, rodzynek maczanych w rumie i cynamonu zawija się w płat cienkiego niczym papier ciasta. Do tego dodaje się gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę. Apfelstrudel podaje się na gorąco.4 łyżki rodzynek100 ml rumu1 kg kwaśnych jabłek100 g rozpuszczonego masła2 łyżeczki cynamonu1 łyżka cukru8 biszkoptów typu savaiardi1 opakowanie ciasta filo1 jajko "zerówka"Rodzynki zalej rumem i odstaw na 15 minut | Obierz jabłka i pokrój w grube plasterki lub kostkę| Rozgrzej na patelni 1/3 masła i podsmaż na nim jabłka | dodaj rodzynki razem z rumem, cynamon i cukier | Smaż przez 3 minuty| Jabłka przełóż do miski i połącz z pokruszonymi biszkoptamiRozpuść pozostałe masło| Pięć płatów ciasta filo ułóż na sobie, smarując każdą warstwę rozpuszczonym masłem | Uduszone jabłka ułóż na środku ciasta i zawiń strudel. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem | Strudel piecz przez pól godziny w temperaturze 160 C a kolejne 20 minut - w 180 C.