ßßß Cookit - przepis na Apfelstrudel à la grand

Apfelstrudel à la grand

nazwa

Wykonanie

Jest to popularny deser wywodzący sie z Austrii - gorące ciasto z jabłkami. Farsz składający się z lekko kwaskowatych jabłek, rodzynek maczanych w rumie i cynamonu zawija się w płat cienkiego niczym papier ciasta. Do tego dodaje się gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę. Apfelstrudel podaje się na gorąco.
4 łyżki rodzynek
100 ml rumu
1 kg kwaśnych jabłek
100 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru
8 biszkoptów typu savaiardi
1 opakowanie ciasta filo
1 jajko "zerówka"
Rodzynki zalej rumem i odstaw na 15 minut | Obierz jabłka i pokrój w grube plasterki lub kostkę| Rozgrzej na patelni 1/3 masła i podsmaż na nim jabłka | dodaj rodzynki razem z rumem, cynamon i cukier | Smaż przez 3 minuty| Jabłka przełóż do miski i połącz z pokruszonymi biszkoptami
Rozpuść pozostałe masło| Pięć płatów ciasta filo ułóż na sobie, smarując każdą warstwę rozpuszczonym masłem | Uduszone jabłka ułóż na środku ciasta i zawiń strudel. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem | Strudel piecz przez pól godziny w temperaturze 160 C a kolejne 20 minut - w 180 C.
Źródło:http://classy-chef.blogspot.com/2014/05/apfelstrudel-la-grand.html