Wykonanie


Mniam! Wielkie
pieczarki, pyszny farsz i kilka minut w piekarniku.W moim wypadku był to debiut z piekarnikiem gazowym i odrobinę bałam się efektu.Całe szczęście wszystko wyszło jak należy, a obiad udał się świetnie. :)5 dużych
pieczarek (dostępne w Lidlu)ok. 350g
mięsa mielonego z
łopatki150g
mrożonego szpinaku siekanego4 plastry
sera1 duża
cebula3 duże ząbki
czosnku2 czubate łyżki
bułki tartej2 łyżki
sosu worcestershire (można pominąć, w zastępstwie używamy 1 łyżki
soku z cytryny lub
limonki)
sól, świeżo mielony
czarny pieprzPieczarki po wyjęciu z pudełka można delikatnie przepłukać.Jedną z nich odkładamy na bok, będzie częścią farszu.
Szpinak rozmrażamy i odciskamy.4
pieczarki pozbawiamy nóżek i przy pomocy małej łyżki delikatnie wydłubujemy z nich blaszki.Blaszki można wyrzucić, nóżki i jedną odłożoną
pieczarkę ścieramy na dużych oczkach.
Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy
sosem worcester oraz
solą i
pieprzem.Mieszamy ze startą
pieczarką i przeciśniętym przez praskę/startym
czosnkiem.
Cebulę szklimy na tłuszczu i dorzucamy do farszu.
Bułkę tartą mieszamy z dwiema łyżkami
wody i dorzucamy do
mięsa.Wszystko razem dobrze wyrabiamy ręką przez kilka minut i odstawiamy na godzinę, by smaki się przegryzły.Do tego czasu, warto pokropić
pieczarki sokiem z cytryny, by nie ściemniały.Po godzinie faszerujemy każdą
pieczarkę mięsem, na nie nakładamy odciśnięty
szpinak.Chciałam, by zachował swój smak, więc nie doprawiałam go i tylko przykryłam
serem.Nadziane
grzyby pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny, w zależności od sprzętu, którym, dysponujemy.Podawać można je jako przystawkę na oddzielnych talerzach lub z frytkami i surówką, jak kotlety. ;)

