Wykonanie
Czekałam na nie cały rok -
szparagi :) Ulubione, wiosenne warzywa. Najbardziej lubię je w wersji podstawowej, czyli z
jajkiem na miękko,
pieprzem i
solą. Dziś mały eksperyment -
szparagi na bezglutenowej tarcie. Pychotka :)

CIASTO:100g
mąki amarantusowej100g
mąki gryczanej100g
mąki z
cieciorkijajko120g
masła3 łyżki zimnej
wodyszczypta
soliFARSZ:2
jajka10
zielonych szparagów100g
sera feta100ml gęstej
śmietanki50g
kabanosówczarny pieprzCIASTO : W misce połącz
mąkę,
jajko,
masło i
sól. Stopniowo dodawaj
wodę i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę,
owiń folią spożywczą i schłodź pół godziny w lodówce.Piekarnik nagrzej do 190°C. Formę wylep
ciastem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na wierzch
suchą fasolę (ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Piecz 15 min.FARSZ: W dużym garnku zagotuj
wodę z dodatkiem
soli i odrobiny
cukru. Następnie przełóż do niej
szparagi i gotuj ok. 3 minut.Po ugotowaniu odłóż do przestygnięcia.Do miseczki wbij
jajka, dodaj
śmietankę i dobrze wymieszaj.Na podpieczony spód wylej masę jajeczną, a następnie wyłóż na nią
szparagi, pokrojone w małe kawałki
kabanosy i posyp
fetą pokrojoną w kostkę.Gotową tarę wstaw do piekarnika i piecz kolejne 20 minut. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.
