ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowa tarta ze szparagami i fetą

Bezglutenowa tarta ze szparagami i fetą

nazwa

Wykonanie

Czekałam na nie cały rok - szparagi :) Ulubione, wiosenne warzywa. Najbardziej lubię je w wersji podstawowej, czyli z jajkiem na miękko, pieprzem i solą. Dziś mały eksperyment - szparagi na bezglutenowej tarcie. Pychotka :)
CIASTO:
100g mąki amarantusowej
100g mąki gryczanej
100g mąki z cieciorki
jajko
120g masła
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
FARSZ:
2 jajka
10 zielonych szparagów
100g sera feta
100ml gęstej śmietanki
50g kabanosów
czarny pieprz
CIASTO : W misce połącz mąkę, jajko, masło i sól. Stopniowo dodawaj wodę i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i schłodź pół godziny w lodówce.Piekarnik nagrzej do 190°C. Formę wylep ciastem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na wierzch suchą fasolę (ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Piecz 15 min.
FARSZ: W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Następnie przełóż do niej szparagi i gotuj ok. 3 minut.Po ugotowaniu odłóż do przestygnięcia.
Do miseczki wbij jajka, dodaj śmietankę i dobrze wymieszaj.
Na podpieczony spód wylej masę jajeczną, a następnie wyłóż na nią szparagi, pokrojone w małe kawałki kabanosy i posyp fetą pokrojoną w kostkę.
Gotową tarę wstaw do piekarnika i piecz kolejne 20 minut. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/05/bezglutenowa-tarta-ze-szparagami-i-feta.html