Wykonanie
Przeglądałam ostatnio raport dotyczący żywienia Polaków. Wynika z niego, iż nie wyobrażamy sobie posiłków bez
chleba. Cóż, ja chyba się wyłamuję z tego, ponieważ u mnie
chleb gości naprawdę bardzo rzadko w menu. Teraz, gdy staram się ze względów zdrowotnych unikać produktów z glutenem, zabrałam się za eksperymenty z
chlebem bezglutenowym. Ku mojemu zaskoczeniu wyszedł bardzo smaczny, nie kruszy się i co najważniejsze jest bardzo sycący :)

500g
mąki gryczanej25g
drożdżyłyżka
cukru3 łyżki
oliwyszczypta
soli500ml ciepłej
wodyopakowanie mieszanki
ziół100g
ziaren słonecznikaW małej miseczce wymieszaj
drożdże z 3 łyżkami ciepłej
wody, łyżką
cukru i łyżką
mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszaj
mąkę,
sól,
zioła i
nasiona słonecznika. Gdy
drożdże wyrosną, dodaj je do
mąki, Wyrabiaj ciasto dodając stopniowo
wodę. Po wyrobieniu ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 1h.Następnie uformuj z niego bochenek, przełóż do formy wysmarowanej
masłem i wstaw do piernika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.


