Wykonanie

SKŁADNIKI :300 g
maki pszennej200 g
maki gryczanej1/2 kostki świeżych
drożdży150 g zakwasu / opcjonalnie /250-300 ml ciepłej
wody2 łyżki
oliwy2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem
cukru i
soli oraz
oliwy . Wlewamy zaczyn do
mąki i mieszamy do wyrobienia kuli . Jesli ciasto jest zbyt twarde dodajemy trochę
wody , jeśli jest zbyt rzadkie podsypujemy
mąką . Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz zagniatamy i ponownie odstawiamy . Tym razem możemy już przełożyć je do formy w której będzie pieczone . Formę smarujemy
olejem i posypujemy
mąką by
chleb nie przywarł w trakcie pieczenia . Nadmiar
maki wysypujemy . Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie .

Tym razem umieściłam do w miedzianym rondelku . Przeważnie piekę w nierdzewnych garnkach , ale ten ładnie się prezentuje na zdjęciach.

Pieczemy w piecu rozgrzanym do 250 C przez ok 40-45 min . Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy tak by był dostęp powietrza od
spodu , najlepiej na kratce .

zapraszam na mój fanpage na FB