Wykonanie
Jest to naprawdę bardzo szybki i łatwy przepis. Po pracy nie mam za dużo czasu w kuchni więc taki chlebek jest dla mnie wybawieniem:) raz dwa i zrobione a do tego jest naprawdę smaczny. Próbowaliśmy już kilka przepisów a ten naprawdę się sprawdził.A dzięki
kaszy gryczanej dłużej pozostaje wilgotny.Składniki:- 500 g
maki gryczanej (ja używam firmy Bezgluten)- 1 opakowanie (7g) suchych
drożdży- 1 łyżeczka
soli- 4 płaskie łyżeczki
cukru- 2 łyżki
oleju roślinnego- 425 ml ciepłej
wody (26 stopni)- 1 torebka
kaszy gryczanej (jak ktoś nie lubi można nie dodawać smaczny jest również bez)- ja dodatkowo dodaje trochę
ziaren słonecznika i dyniPrzygotowanie:Do dużego naczynia wsypać
mąkę, dodać
drożdże,
cukier,
sól,
olej i
wodę. Z pomocą robota kuchennego miksować składniki ok. 5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji.Dodać ugotowaną
kaszę gryczaną oraz ziarna i ponownie wymieszać.Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki do
chleba i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięciaok. 40-60 minut ciasto powinno podwoić swoją objęość.

Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopnie ( bez termoobiegu ).


A nie mówiłam że dziecinnie proste :) Smacznego :)