Wykonanie
Sernik to moje ulubione ciasto. Sprawdza się na każdą okazję, ale bez okazji też jest pyszny, a co najważniejsze bardzo zdrowy. Powstał z prawdziwego, wiejskiego
twarogu, nie zawiera w sobie zbędnego
cukru, białej
mąki oraz tłuszczów trans. Zamiast tego znajdziecie w nim
orzechowe nuty :) Spróbujcie, może Wam posmakuje :)przepis na blachę o średnicy 23 cm

CIASTO:150 g
mąki z
orzechów ziemnych70 g
mąki gryczanej70 g
masłaMASA SEROWA:700 g
sera twarogowegoduży
banan3 łyżki
masła orzechowego2
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mioduCIASTO: W misce wymieszaj
mąkę z
orzechów ziemnych z
mąką gryczaną, dodaj
masło pokrojone w małe kawałki. Zagniataj jak na ciasto kruche. Okrągłą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciasto delikatnie rozwałkuj, wyłóż na blachę, ponakłuwaj delikatnie widelcem.MASA SEROWA: Do miksera przełóż
ser, dodaj
banana pokrojonego na mniejsze kawałki,
masło orzechowe,
mąkę ziemniaczaną i
miód. Ucieraj dodając po jednym
jaju. Miksuj do czasu, aż powstanie gładka masa. Gotową masę
serową przełóż na blachę wyłożoną
ciastem, wyrównaj wierzch.Piecz ok. 60. minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. Przed podaniem udekoruj ciasto w dowolny sposób. :)



