ßßß Cookit - przepis na Sernik bezglutenowy, podwójnie orzechowy

Sernik bezglutenowy, podwójnie orzechowy

nazwa

Wykonanie

Sernik to moje ulubione ciasto. Sprawdza się na każdą okazję, ale bez okazji też jest pyszny, a co najważniejsze bardzo zdrowy. Powstał z prawdziwego, wiejskiego twarogu, nie zawiera w sobie zbędnego cukru, białej mąki oraz tłuszczów trans. Zamiast tego znajdziecie w nim orzechowe nuty :) Spróbujcie, może Wam posmakuje :)
przepis na blachę o średnicy 23 cm
CIASTO:
150 g mąki z orzechów ziemnych
70 g mąki gryczanej
70 g masła
MASA SEROWA:
700 g sera twarogowego
duży banan
3 łyżki masła orzechowego
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki miodu
CIASTO: W misce wymieszaj mąkę z orzechów ziemnych z mąką gryczaną, dodaj masło pokrojone w małe kawałki. Zagniataj jak na ciasto kruche. Okrągłą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciasto delikatnie rozwałkuj, wyłóż na blachę, ponakłuwaj delikatnie widelcem.
MASA SEROWA: Do miksera przełóż ser, dodaj banana pokrojonego na mniejsze kawałki, masło orzechowe, mąkę ziemniaczaną i miód. Ucieraj dodając po jednym jaju. Miksuj do czasu, aż powstanie gładka masa. Gotową masę serową przełóż na blachę wyłożoną ciastem, wyrównaj wierzch.
Piecz ok. 60. minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. Przed podaniem udekoruj ciasto w dowolny sposób. :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/02/sernik-bezglutenowy-podwojnie-orzechowy.html