Dziś Dzień Naleśnika :) Święto mojego ulubionego dania. Naleśniki to bardzo uniwersalne danie, można je jeść na słodko, na wytrawnie. Pasują na obiad, kolację i oczywiście śniadanie. Ulubiona wersja? Tradycyjne naleśniki z serem, smak dzieciństwa. :) Dziś jednak trochę inna wersja, mocno kokosowa, w sam raz na śniadanie do łóżka :)Przepis na 8 placuszków200 g mąki gryczanejpłaska łyżeczka proszku do pieczenia ( bezglutenowego)50 g wiórków kokosowych3 łyżki rodzynekjajko200 ml mleka kokosowego+ pestki dyniMąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i rodzyki. W osobnym naczyniu wymieszaj jajko z mlekiem kokosowym. Do suchych składników, dodaj składniki mokre. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię. Wykładaj na nią niewielkie ilości ciasta. Placuszki smaż z obu stron na złoty kolor.Podawaj z łyżką jogurtu greckiego i uprażonymi pestkami dynii.