Wykonanie
Keks to jedno z tradycyjnych, świątecznych dań. Co roku gości na moim świątecznym
stole. W tym roku zaproponuje małą zamianę: tradycyjny keks, ale w nietradycyjnym wydaniu, czyli w formie muffinek. Smakuje równie dobrze :)przepis na 12 muffinek

2 szklanki
mąkipół szklanki
cukrułyżeczka
proszku do pieczenia1/4 szklanki
oleju roślinnegoszklanka
mleka2
jajkaszczypta
solibakalie + łyżka
mąkiW misce wymieszaj suche składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia i
cukier. W osobnym naczyniu rozmieszaj
jajka z
olejem i
mlekiem.
Bakalie przesyp do mniejszej miseczki i obtocz je w
mące. Do składników suchych dodaj składniki mokre, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj
bakalie i ponownie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Masę wyłóż do foremek na muffinki, tak aby wypełniała 3/4 wysokości formy. Picz ok. 25. minut. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. Następnie udekoruj je lukrem.Smacznego :)

