ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić suszone pomidory? + Suszone pomidory w oliwie

Jak zrobić suszone pomidory? + Suszone pomidory w oliwie

nazwa

Wykonanie

Kto z Was nie lubi suszonych pomidorów? Chyba trudno znaleźć taką osobę :) Osobiście uwielbiam :) Suszone pomidory to podstawowy składnik kuchni włoskiej oraz mojej codziennej kuchni :) Oczywiście można je kupić o każdej porze roku, ale takie domowe są zdecydowanie lepsze, dużo tańsze i wcale nie takie trudne :) Od czego zacząć?
KROK 1. - Wybór pomidorów
Przede wszystkim trzeba wybrać pomidory.
Do suszenia wybieramy pomidory mięsiste. Najlepsze są pomidory odmiany Lima. Najsmaczniejsze (i najtańsze) można kupić pod koniec sierpnia, najlepiej na miejscowym targu lub u samych producentów :) Zdecydowanie nie polecam używać do suszenia pomidorów szklarniowych, ponieważ nie są one wystarczająco słodkie.
KROK 2. - Suszenie
Wersja 1 - Na słońcu
Pomidory suszone na słońcu są zdecydowanie najsmaczniejsze. Jest to jednak dość długi i pracochłonny proces. Będzie to trwało ok. 2-5 dni, oczywiście w zależności od warunków pogodowych :) Pokrojone pomidory należy poukładać na blasze i umieścić ją w dobrze nasłonecznionym miejscu. Musimy także pamiętać o ochronie przed robactwem i innymi szkodnikami, a także o zabieraniu pomidorów na noc do domu :)
Wersja 2 - W piekarniku
Zdecydowanie dużo łatwiejszy i mniej czasochłonny sposób ( choć niestety zdecydowanie bardziej kosztowny). W tym przypadku także należy pomidory umieścić na blasze i suszyć ok. 10h. Pomidory muszą być elastyczne, dlatego nie możemy zbyt mocno rozgrzewać piekarnika. Większość przepisów mówi, iż należy suszyć w piekarniku rozgrzanym do 60-70 stopni (piekarnik z opcją termoobiegu) lub 70-80 w piekarniku bez termoobiegu. Ja przeważnie suszę pomidory przy lekko uchylonych drzwiczkach, dzięki czemu para może swobodnie uchodzić.
A jak już mamy gotowe pomidory, czas na przetwory :)
Suszone pomidory w oliwie
przepis na ok. 6. 200ml słoiczków
2kg podłużnych, mięsistych pomidorów
1/2 łyżeczki soli
4-5 łyżek octu jabłkowego
kilka ząbków czosnku
łyżeczka oregano
łyżeczka suszonego rozmarynu
ok. 1/2l oliwy
Pomidory umyj, osusz i pokrój na połówki lub ćwiartki. Susz je dowolną metodą, tak aby były skurczone, ale miękkie.
Pomidory włóż do miski, posól i skrop octem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn i oregano, wymieszaj. Pomidory przełóż do wyparzonych słoiczków. Oliwę podgrzej i zalej nią pomidory. Słoiczki zakręć i pasteryzuj je ok. 15 minut.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/08/jak-zrobic-suszone-pomidory-przepis-na.html