Wykonanie
Nigdy jeszcze nie robiłam własnoręcznie
suszonych pomidorów, więc robiłam według zaczerpniętego przepisu pani Beaty Sobczyńskiej. Wyszły bardzo aromatyczne i smaczne, a w zimie jak znalazł.
Składniki:2 kg podłużnych, mięsistych
pomidorów1/2 łyżeczki
soli4-5 łyżek
octu jabłkowegokilka ząbków
czosnku1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka suszonego lub 6 gałązek świeżego
rozmarynuok. 1/2 litra
olejuWykonanie:
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Suszymy kilka godzin w piekarniku nagrzanym do 90 st. C, lub w suszarce do
grzybów, aż będą skurczone ale miękkie.
Pomidory wkładamy do miski. Solimy i skrapiamy
octem. Dajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
rozmaryn i
oregano. Mieszamy.
Pomidory przekładamy do wyparzonych małych słoików.
Olej podgrzewamy, gorącym zalewamy
pomidory. Słoki zamykamy i odwracamy do góry dnem.Smacznego!